22. januára 2012

Aký bude?

Jaký si to uděláš, takový to máš
Táto stará česká múdrosť voľne preložená do slovenčiny: "Ako si ustelieš, tak budeš spať" podľa mňa platí v živote, v práci a vo všetkom, do čoho sa pustíme, varenie a jedlo nevynímajúc. V poslednom čase sa nielena foodblogoch rozmáha debata o nekvalitnom jedle, ktoré do seba dávame, ale ľudia pomaly začínajú na túto tému spolu hovoriť pri obedoch, v práci alebo len tak pri priateľských posedenia. A ja sa tomu veľmi teším. Nie je nás zatiaľ veľa, ktorí nielen s nadšením varia, ale 2x-3x si poriadne premyslia, z čoho budú variť a aké suroviny použijú. Pre mnohých je stále premýšľanie nad kvalitou surovín iba synonymom ceny, čo je naozaj zlé.

Zásadný problém vidím v tom, že ľudia neporovnávajú. Alebo skôr, porovnávajú neporovnateľné. Množstvo jednorazovo vynaložených prostriedkov je jedinou mernou jednotkou. Čo za tieto peniažky dostanú ako keby vôbec nebolo dôležité. Že za nižšiu cenu kupujú menej kvalitné potraviny = nedôležité. Že pri prerátaní na rovnakú hmotnostnú jednotku kupujú menej = nedôležité. Že je pri lacných výrobkoch použitých omnoho menej základných surovín, z ktorých sa produkt vyrába = nedôležité. Že neobsahujú skoro žiadne výživové látky = nedôležité. Že sú plné substitútov = nedôležité. Že sú vyrábané na zákazku, pretože globálni obchodníci tlačia na ceny = nedôležité. Že sú rýchlené a cestujú cez pol zemegule = nedôležité. O použití umelohmotných aditív, náhražiek a potravinovej chémie (E...) ani nehovorím.

A ja sa pýtam, prečo. Buď sú ľudia totálni ignoranti, alebo sú naozaj hlúpi. Vyzerá to tak, že oboje bude pravdou. Je im jedno, čo jedia, hlavne, že je to lacné. A tiež, nech je toho veľa. Žijeme v dobe, kedy sa ľudia prepchávajú. Nielen éčkami a svinstvom, ale jedia enormné množtsvo, ktoré ich telo pri súčasnom energetickom výdaji nemôže byť schopné spracovať. Vždy ma udiví, keď vidím ľudí nakupovať, ako pred sebou tlačia prepchaté vrchovato naplnené nákupné košíky. Ich bežný víkendový nákup by našej domácnosti stačil na mesiac (a to podotýkam, každý deň v týždni varím teplé jedlo). Ako sa môže niekto čudovať, že ľudstvo kosia civilizačné choroby a už takmer nenájdete človeka, ktorý by dnes nebol alergický. S tým čo jeme a v akom prostredí žijeme je naše zdravie prepojené najužšie. Tento fakt ľuďom ešte nedošiel, ani to, že si všetko privodzujú a spôsobujú sami. Sami si vytyčujeme cestu, ktorou ideme a za všetko, čo sa deje okolo nás sme zodpovední iba my sami. Nie globálna ekonomika, nie politickí lídri sveta a už vôbec nie tí druhí.

Aký teda bude? Taký, ako si ho urobíme.

Príprava na domček snov

Nech je pre nás nový rok rokom takým, aký ho chceme mať. Nech sa nám plnia naše vysnívané sny a nech nám na cestu za nimi svieti svetlo pozitívnych myšlienok.

Krásny a zdravý nový rok plný lásky praje Katka.

5 komentárov:

  1. uzasny prispevok katka! dakujem za prijemne slova! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. milá Katka, za tie Tvoje úžasné príbehy Ťa u mňa na blogu čosi čaká :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zo srdca vám obom dievčatá ďakujem. Adi, nesmierne si tvoje ocenenie vážim - tak sa k nemu idem aj patrične vyjadriť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Katka, nemám čo dodať, úplne s Tebou súhlasím. Okolo seba mám niekoľko ľudí, ktorým je jedno čo jedia - a v akej kvalite, len nech je toho veľa a za málo peňazí. Je to smutné. Áno, svet je taký, akým si ho my ľudia urobíme.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ľudia sú totálni ignoranti, jedno však nechápem, že si nedovidia na koniec svojho nosa a nechápu, že svinstvom, ktorým sa kŕmia, ubližujú iba sami sebe. Fakt neviem, čo sa musí stať, aby sa zmenilo myslenie väčšiny.

      Odstrániť