5. októbra 2012

MASLO – časť II.

Avizovala som, že v osvete budeme pokračovať a ani som netušila, ako skoro to bude. Krátko po tom, čo som napísala na tému "maslo", som sa dostala k viacerým veľmi zaujímavým stránkam, ľuďom, článkom. Som človek, čo verí v energiu. Energiu ľudí, vecí, duše – proste všetkého, čo je okolo mňa viditeľné aj neviditeľné. Jednoducho, vyslané signály zapôsobili a vrátili sa ku mne, tak je čas poslať ich naspäť, napr. aj k vám.




1) Už dlhšie som viedla komunikáciu s Katkou zo Sashe a cez jej FB stránku som sa dostala na veľmi zaujímavú webku viescojes. Autor webky Simon Kolár píše veľmi aktuálne o témach, ktoré ho štvú. Posúva svojim čitateľom informácie o potravinách, životnom štýle, ofajčoch na trhu. Je veľmi fajn si prečítať a vedieť, že veci, ktoré štvú mňa vytáčajú viacerých, sú rozhodnutí o nich písať, diskutovať a hlavne rýpať (v dobrom) do zadubencov, čo si súčasný stav ešte neuvedomili. Vďaka ti Simon.
U Simona si môžete prečítať krátky článok o masle a o zavádzaní spotrebiteľa obalmi.

Dobrá drobná rada:
Čítajme obaly. Nie je všetko pozlátko, čo sa bliští. Preto ak raz niečo vložíme do nákupného vozíka, bude to naše slobodné rozhodnutie. Len my sami vieme ovplyvniť, čo jeme. Nadávať je zbytočné, lebo môžeme vynadať akurát sami sebe. 


2) Asi 2 týždne dozadu som natrafila na web a časopis dTestVäčšina informácií na webe je uzamknutá a podmienená predplatným, ale pre rýchlu orientáciu, čím sa dTest zaoberá, vám poslúži dosť. Ide o vydavateľa, ktorý sa zaoberá testovaním – rôznych produktov, potravín, služieb. Nespornou výhodou tohto časopisu je, že je úplne bez reklamy. A to sa počíta! Samozrejme, realizované testy sa týkajú českých výrobkov, ale čítanie je to naozaj zaujímavé.

Keď som webku objavila prvý raz, prečítala som si vtedy pár útržkov a na webku za pár dní v množstve informácií pozabudla. Ale darmo, zákonitosti akcie–reakcie fungujú a webka sa ku mne vrátila prostredníctvom Cuketkovho blogu. A tak som sa ocitla znova na ich stránke, stiahla si ich 2 hodnotenia, aj jedno elektronické vydanie ich časopisu. Grátis, výmenou za mailovú adresu (budúci mailing je možné kedykoľvek zrušiť). Jasné, ide o marketingový ťah ako nalákať spotrebiteľa na predplatné, ale jedným z testov bol test masiel (čo viac som si mohla priať). Ak sa preklikáte cez všetky možné linky v cuketkovom článku, môžete sa k testom dostať aj vy a prečítať si, ako sú na tom české maslá. Ako by obstáli v teste tie slovenské netušíme, ale veľa sa dá z daného testu vyčítať, mnoho nového dozvedieť a aplikovať na naše podmienky. Takže, to čo som pri prvej časti o maslách iba načrtla, je v teste dokázané exaktne – jedna vec je hodnotenie senzorických vlastností a subjektívne dojmy, druhá sú laboratórne testy. Zaujímavé čítanie, všetkým vrele odporúčam.

Dobrá drobná rada:
Čítajme obaly ešte pozornejšie!! Všímajme si názvy i popisky, zloženie, dátum výroby a spotreby, krajinu pôvodu, krajinu, v ktorej sa výrobok balí. Tieto informácie nás už pri nákupnom rozhodovaní môžu navigovať. Že na to nemáme čas? To je ako keby sme povedali, že nemáme čas na seba! A to je najvyšší druh sebaklamu. Neodrbávajme sa!











Najdôležitejšie, čo som si z testu odniesla, je pre mňa potvrdenie hodnoty masla. Maslo je čisto prírodný produkt! Je zakázané pridávať doň akékoľvek konzervanty, stabilizátory a iné E-fajnovosti. Samozrejme, nie je maslo ako maslo, pred samotnou kúpou treba veľmi dobre vyberať. Na privátne značky naozaj veľký pozor a pri značkových produktoch kupovať len overenú kvalitu, ktorá sa samozrejme v čase môže meniť. Neostáva nám nič iné, iba byť neustále v strehu. Veľa šťastia nám všetkým!

2 komentáre:

  1. milujem maslo, mňam. samozrejme pravé maslo a nie tie všetky napodobeniny s názvami masielko, maslíčko a podobne. maslo vyberám len to, ktoré má min. 82 % tuku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, bohužiaľ, údaj 82% na masle až taký všehovoriaci nie je. Nehovorí vôbec o kvalite masla - je iba prvotným predpokladom. V dnešnom čase šidenia je často tento údaj iba zabudnutou povinnou jazdou zo starých čias. V mojom predošlom článku o masle bol odkaz na test masiel z dTestu – vážne sa oplatí prečítať

      Odstrániť