27. októbra 2012

Na mačaciu nôtu

Vždy keď niečo odchádza, niečo nové prichádza. Alebo – niekto. Po lete sa u nás objavil kocúr a čiastočne sa u nás udomácnil. Odkedy sú z nás dedinčania, ak náhodou nespotrebujeme nejaké potraviny, vždy zvyšky jedla, ktoré neputujú na kompost, šupnem na dvor a do rána sú preč. V lete som skúsila inú taktiku a presunula som zvyšky bližšie k domu. A tak raz, jeden večer po naložení misky, ma prekvapil krásny tigríček. Jedol a kukal na mňa. Nechala som ho v tichosti dojesť. Na druhý deň už bol väčším kamošom a odvážil sa nechať sa pohladiť. No a na tretí deň sa tisol rovno do domčeka, aby si poobzeral kuchyňu. Bez drzosti a bez ostychu, nebál sa a len si spokojne priadol. Takže, máme kocúra! Nie permanentne, len z času na čas. Náš externý stravník s nami pri teplom počasí cez víkendy strávil raňajky a niekedy aj celé dopoludnie.
Okrem nášho tigra prichádzajú večer za tmy aj čierny kocúrisko od suseda sprava, alebo bielošedý kocúr (mačka?) od suseda zľava. Skrátka, plná mačacia premávka. Kto prv príde, ten prv melie! Zverinca nikdy nie je dosť a to čo nechcú mačky, príde dojesť ježko. A aby tomu všetkému nebol koniec, občas sa objavia aj slimáky bez domu (na ktorých si podľa mňa pochutnáva ježko).



Náš Sraľko

Udomácniť si mačku prináša aj svoje benefity – kocúr nám už nosí svoje trofeje a tak sme na rohožke objavili zvyšky myší, perie či malého potkana. Občas nám príde ukázať aj položivú myš, s ktorou sa ešte pred nami hrá. Prehadzuje si ju v labkách, posúva a celý čas pritom pozerá na nás a mlčky sa hrdí, čo nám doniesol, aby sme kukali. Mačací dozor sa pred zimou bude hodiť a myši sa vďaka kocúrovi budú držať opodiaľ. Neuveriteľné a nádherné, ako sa nám kocúr za našu pozornosť a starostlivosť odvďačuje. V prírode je fakt všetko jedným veľkým zázrakom – absolútne dokonalé.

14 komentárov:

  1. parádna cica :) aj antiparazitný obojok vyfasoval :) len mu ho treba skrátiť :) Sraľko je oficiálne meno? Pokrstený? :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sraľko je oficiálne meno, lebo nám označkoval na začiatku terasu - odvtedy je hodne poslušný. S obojkom už prišiel, my sme mu ho skracovali - toto bola fotka niekedy tesne predtým.

      Odstrániť
  2. Je to fešák, frajer mourek a vypadá velmi vděčně :)) Kočkám nelze odolat, tuto vášeň naprosto chápu, stejně jako vášeň pro vaření :) Obojímu jsem ochotná kdykoliv propadnout!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie som až taký veľký milovník mačiek, mám rada všetky živé tvory, všetky sú úžasné stvorenia s vlastnou hlavou a dušou. Dlho si bola ticho Evička, aj na svojom blogu, píšeš novú knižku? Máme sa na čo tešiť? ;-)

      Odstrániť
  3. nadherny kocurik, ale podla vlastnych skusenosti viem, ze macka, ktora sa par krat pride najest a potom este donesie ukazat svoje "trofeje" je uz macka vasa :D ...p.s. tie slimaky bez domcekov su (pri vsetkej mojej laske k prirode) hrozna pliaga, nam obzieraju zahradu a su ako nekonecny pribeh, nic na ne nezabera, tak snad vam s nimi aspon trosku ten jezko pomoze ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skôr si myslím, že kocúr k nám chodí jesť, je s nami rád, páči sa mu, že sa s ním rozprávame, z času na čas sa u nás v krabicopelechu, čo sme mu spravili vyspí, ale asi patrí niekomu cez ulici oproti, asi je ešte doma skôr tam. Však uvidíme. Slimákmi bez domova ma strašili okolitý susedia na našom grunte, ale tento rok neboli - mali sme len ulitníkov a tých som zo začiatku jari poctivo zbierala a vozila preč. Tohtoročnú slimáčiu sezónu hodnotím pozitívne.

      Odstrániť
  4. krasny prispevok,Katka ..opat prijemne oddychove citanie pre mna :) nech si s kocurikom dobre sluzite aj nadalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že aj mliekári z nás budú mať radosť, lebo teraz už myslím na to, že ak nebudú zvyšky z jedla, aby som mala doma vždy aspoň mlieko pre kocúra. Tiež je príjemné, odísť ráno z domu, pohladiť mačku a vrhnúť sa do víru dňa.

      Odstrániť
  5. Nádherný kocourek. :) Kočky jsou úžasná zvířata...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Je krasny :) Jeden pohled zvirete mi dokaze vylepsit naladu na cely den a stale touzim po vlastni kocce - ale to prijde az s vlastnim bydlenim. U nas byli vzdy jen psi a kockam se nikdy nefandilo. Snad jednou...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zvieratá sú geniálne vo svojej čistote a nevinnosti. O mačkách sa myslím hovorí, že prinášajú do domu kľud. Nie, že by sme my boli nejakí šibnuťáci nekľudní, ale možno je to pravda. Občas potvoriak nepríde, neukáže sa celý deň a ďalší deň, akoby nič, hádže na nás tie svoje mačacie pohľady. U nás doma sa nefandilo žiadnym domácim zvieratám, kým sme sa dopracovali v detstve k rybičkám a ja potom k morčaťu, uf, to bola tortúra.

      Odstrániť
  7. Milá Katka, dovolila som si ťa nominovať na ocenenie 11: http://olivia-sk.blogspot.be/2012/11/jedenastka.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Zdenka, ďakujem za nomináciu. Nezapojím sa však, nie som na reťazovky a ani prezrádzať o seba sa mi nič viac ako v príspevkoch nechce. Všetko dobré a pekný víkend.

      Odstrániť