13. novembra 2012

Originály od šikovných ľudí

Ak ste v stave, že chcete niekoho blízkeho potešiť a s láskou ho obdariť, chce to trocha viac invencie. Môžete vyrobiť dar vlastnými rukami, alebo sa poobzerať po inom ručne robenom origináli. Skúste zabŕdnuť medzi šikovných ľudí trebárz na portál Sashe a pozrieť si ich ponuku. Ide o veci a vecičky vyrobené vlastnými rukami, ktoré majú aj svoju dušu a je za nimi príbeh konkrétneho človeka. Ak vás tento spôsob nakupovania od šikovných ľudí posunie vo vlastných myšlienkach a životnej filozofii vyššie, prenesiete veľa pozitívnej energie.

Ja som minulý mesiac zalovila do ponuky šikovných ľudí a so všetkými nákupmi som nadmieru spokojná. Tu sú moje tipy!

Domáce sušené slivky





S prichádzajúcou zimou mám väčšiu chuť na sušené ovocie. Poriadne a poctivé. To z obchodu, ktoré treba od použitej chémie poumývať vo vode, mi príde ako ultra blbosť a nezdravosť. Umývať sušené ovocie je pre mňa totálne nelogické, veď už názov "sušené ovocie" popisuje hlavnú charakteristiku ovocia. Som divná, keď chcem sušené ovocie suché, nechcem ho jesť rozmočené, napité vodou?
V sekcii potravín na Sashe som natrafila na domáce sušené slivky od Margo. Krásne kovovo fialové, voňavučké, domáce a bez chémie! Nemusíte byť bio-fanatik, aby ste ich vedeli oceniť. Ich chuť je čistá, akú ste možno už dávno neokúsili. Blíži sa čas radosti, veselosti – zdravé sušené sliviaky by sa v pri vianočnom pečení a na stoloch mohli hodiť. Dajte pozor, idú rýchlo na odbyt ;-)


Tradičná pálená keramika

Tak dlho sa chodí s hrnčekom po čaj, až sa uško utrhne. Alebo sa stane, že ho pri bežnom používaní ohŕkate, pri umývaní pootĺkate a tak nastane čas na poriadenie nového kúsku. Ponuka na trhu je široká, ale ak sa chcete oslobodiť od bežného gýča, masovej produkcie a mainstreamu, svoj vytúžený kus keramiky si treba prácne pohľadať. Šikovný keramikár Ján Kaňovský ma očaril svojou ponukou tradičnej keramiky, z ktorej cítiť čas. Poctivá robota, tradičný dizajn – pre mňa symbol domova. Nám sa jeho hrnček fantasticky hodí do konceptu. (Pozn.: o našom koncepte viac časom.)


Domáce paštéty – 1

K domácim mäsovým výrobkom od Katky som sa dostala vlastným pričinením. Našla som si ju, ešte pred prvou kúpou. Niekedy mám potrebu diskutovať kľudne aj s neznámymi ľuďmi na témy, čo ma zaujímajú, aj napriek riziku, že sa môžem pýtať nemiestne alebo natrafiť na "dobráka", ktorý nechce rozdávať rozumy, bude ma ignorovať, alebo ma pošle kade ľahšie. Ja som Katku oslovila so svojimi otázkami. Napriek tomu, že vôbec nemusela reagovať, úprimne mi odpovedala na čo som sa pýtala a tak sme si pred mojím prvým nákupom boli trošku známe. Kupovala som od nej darčekový set paštét pre môjho otca. Referencie z prvej ani druhej ruky nemám, ale balenie bolo luxusné a verím, že aj obsah. Katka a jej manžel, s ktorým svoju výrobu prevádzkuje, Rozumie a vie, čo je – takže myslím, že filozofiu majú nastavenú jasne, nie je dôvod nedôverovať. Ponuka je širokospektrálnejšia, od mäsových konzerv, klobásiek, mäska až po lekvárové pirohy. Všetok sortiment – ručná domáca výroba.

Autor: Qatrina

Domáce paštéty – 2

Druhá sada paštét ku mne došla fakticky sama. Bola som vyzvaná si objednať. Šikovný chalanisko, čo sa odsťahoval a usídlil na brehu rieky Vltavy, Tomáš Babinec z Foodissima, sa už istý čas venuje spracovaniu mäsa. Učí sa veľa od svojho dedka, ale aj po vlastnej osi. Jeho výrobky žnú úspechy hlavne v Čechách, kde je väčší priestor na amatérsku prezentáciu doma vyrobených výtvorov. Tomáš sa na pár dní zastavil na Slovensku a nezabudol sa pripomenúť aj svojim slovenským potenciálnym zákazníkom. Stretli sme sa s Tomášom a aspoň krátko pokecali. Bolo by o čom diskutovať aj hodiny, ale pohltili ma pracovné povinnosti a tak sme si dohodli ďalšie stretnutie (hádam už vo väčšom pokoji). Prebrali sme aj potenciálne stretnutie foodbloggerov. Takže priatelia, ak má niekto z vás chuť sa stretnúť, organizovať, manažovať stretnutie – ovzite sa nám.

Babincovi dobroty – po ochutnaní podám referencie



V tomto období sa ponuka na trhu a aj naše myšlienky začínajú krútiť okolo Vianoc. Možno práve na Sashe či v dielňach domácich majstrov nájdete vhodný podarúnok. Som rozhodne ZA všetkými desiatimi, aby sme podporovali šikovných ľudí. Lebo vďaka nášmu nákupu, referenciám, ktoré podáme ďalej alebo teplému slovu, ktorým ich počas nákupu obdaríme vedia, že ich práca dáva zmysel. A naopak, aj my sami takýmto nákupom budeme mať väčšiu radosť z toho, že vieme, odkiaľ a od koho to, čo si zaopatríme, pochádza. Niet nad osobné vzťahy so svojím "obchodníkom". Želám vám šťastný a dobrý výber.

13 komentárov:

  1. tak domácu paštétu by som si teda dala! ešte som to nejedla, urobiť sa chystám-raz- ale musí to byť lahôdka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Domáca paštéta je super fajnovosť, ale určite treba dobrý recept i suroviny (ak chceš okúsiť urobiť vlastnú). Doma som ju tiež ešte nerobila. Zrejme bude tento produkt zo sekcie kumštov, ako pri klobásach – urobiť ich skvelé chce riadnu vysokú školu klobásovania. Keď sme boli decká, či puberťáci, naša mama urobila pár krát pečeňovú paštétu, bola neskutočná, superdobrota. Jedávala som ju vždy s čerstvým chlebom a domácimi uhorkami.

      Odstrániť
  2. Katka, ďakujem za tip na keramiku, ja sa už dlhšie zháňam po nejakej, kedže v našom domčeku skoro nič pôvodné neostalo :-( Krásne veci mám autor v ponuke, určite si niečo vyberiem. Ja sashe registrujem, ale priznám sa, mám sakra málo času sa do stránky viac zamotať a hľadať hľadať hľadať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adush, tiež nie som na Sashe varená-pečená, nákupov som zrealizovala iba pár. Zväčša sa na portál idem pozrieť, keď zháňam originály a mám chuť podporiť predaj z vlastnej tvorby. Mám potom omnoho lepší pocit, ako kupovať čínske veci v značkových obchodoch.
      Hm, no vidíš, ja som mala pocit, že si pred časom písala o keramických trhoch v Pezinku – asi som si to pomýlila. Ak nepoznáš, mrkni na nete. Vždy v júni, začiatkom mesiaca, sa v Pezinku konajú keramické trhy. Fantastická akcia. Majú tam keramiku rôznych štýlov – od klasicky, stariny až po gýč. Vyberie si hádam každý, ak nehľadá porcelán. Vysoko odporúčam! A samozrejme, majú aj lokše ;-)

      Odstrániť
    2. tak o tom som vôbec nevedela!!! vďaka za tip!

      Odstrániť
  3. Sušené švesty na zimu jsou výborné tak jako domácí paštika. Hrníček je nádherný už se běžím podívat do obchůdku pana Kaňovského, snad své výbroky zašle i do Čech asi budu stálá zákaznice, děkuji moc za tip...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sonička, pán Kaňovský je Čech a predpokladám, že figuruje aj na fler.cz (ale nehľadala som ho tam, neviem to na 100 %). Mrkni a krásny výber.

      Odstrániť
  4. Ahoj Katka, dakujeme velmi pekne ... :))) Krasny, mily a dobrou energiou nabity blog !

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak presne nad tim susenym ovocem jsem si minule zoufala... A to nejen nad samotnym, ale hlavne ve smesich s oriskama - to bych to mela prebirat a umyvat? Nebo to pro jistotu umyt vsechno? Dekuji pekne...

    A ty pastiky od Tomase B. - strasne me mrzi, ze jsem nestihla Apetit piknik, podle reakci musely byt super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, to mi ani nenapadlo, že v rámci mixu by bolo treba vybrať sušené ovocie a umyť. Ale to bude tým, že vôbec mixy nekupujem. Naučila som sa radšej kupovať BIO sušené ovocie, radšej zdravú kvalitu, aj na úkor ceny. Rozdiel je neporovnateľný.

      Skús sa priamo napojiť na Tomáša, cez jeho blog a mailový kontakt, určite nejakú várku paštik má aj v Prahe, bude rád, keď sa mu ozveš.

      Odstrániť
  6. Katuška, kukni ku mne na radosti...celkom ma zaujímajú aj tvoje odpovede :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. simona.marekova@gmail.com. tesim sa ;)

    OdpovedaťOdstrániť