31. marca 2013

Netradičné nátierky

Tam vonku sa s nami niekto zahráva a miesto krásneho slnečného počasia máme na Veľkú noc sneh. Včera to už vyzeralo, že Biela sobota je biela len miestami, ale dnes je zasa všetko inak a po celonočnom lejaku máme vonku znova bielo. A kedže tohto roku je nielen s počasím všetko inak, nič z tradičného veľkonočného menu sa na našom stole doma neocitlo. Očista je očista, sviatky-nesviatky. Zavrhli sme klobásku, šunku, hrudku, pasku, babu, vajíčka i chren a naraňajkovali sa zdravšie. Uf, našťastie, ani nostalgia ma nezaplavila.


Avokádová nátierka s tofu


Ani som neplánovala, že by som vo svojej domácnosti niekdy použila avokádo, ale včerajší rýchly nákup v malomestských potravinách a pohľad na nádherne zrelé avokádo ma veľmi rýchlo presvedčil, aby som avokádu dala ďalšiu šancu. Avokádo sa rehabilitovalo, už bude treba len správnu ruku pri nákupe a hlavne – nepreháňať – predsalen, avokádo je exotické ovocie nášmu jedálničku geograficky vzdialené.



Suroviny:
zrelé avokádo
tofu – 1/2 kocky (cca 100 g) (použila som Lahôdkové tofu od Sunfood – vysoko odporúčam)
šťava z citróna
soľ (použila som himalájsku)
čierne korenie (čerstvo namleté)

Postup:
Rozkrojte avokádo, odstráňte nožom hravo kôstku a dužinu vylúpnite lyžicou. Avokádo v miske rozdrvte vidličkou, pridajte tofu a znovu použite vidličku na rozdrobenie. Premiešajte, ochuťte citrónom, soľou a čiernym korením podľa chuti. Podávajte s chlebom alebo pečivom podľa vašej chuti. My sme k avokádovej nátierke podávali celozrnný ražný sladový chlebík (maďarskej výroby).


Tuniaková nátierka s tofu


Keďže poznám svojho muža a predpokladala som, že avokádo u neho veľké šance mať nebude, pripravila som z druhej časti tofu nátierku mäsovitejšieho charakteru.


Suroviny:
konzerva tuniaka v oleji (Franz Josef – kupujem len túto značku)
tofu – 1/2 kocky (cca 100 g) (použila som Lahôdkové tofu od Sunfood – vysoko odporúčam)
polotučná horčia (odporúčam skúsiť miesto tradičných horčíc St. Nicolaus značku Unica. Horčica je lahodnejšia a chute vyváženejšie.) 
šťava z citróna
soľ v prípade potreby (mne nebolo treba)
čierne korenie (čerstvo namleté)

Postup:
Tuniaka aj tofu popučte vidličkou. Ochuťte horčicou, šťavou z citróna, soľou (ak treba) a čerstvo namletým čiernym korením. Premiešajte, podávajte ihneď alebo nechajte chvíľu v chladničke prepojiť všetky chute. K tuniakovej nátierke sme mali štvorzrnný chlebík (opäť maďarský).


Nátierky, v ktorých nepoužijete jogurt, krémový syr, žervé alebo iný polotekutý živočíšny produkt sú menej krémové a zdajú sa suchšie. Je to iba otázka zvyku a prelomenia dogmatického myslenia. Miesto toho vás prekvapia čistejšími chuťami a nezahlienia váš organizmus.



























Peknú Veľkú noc všetkým.

4 komentáre:

  1. Kati, aj vam vesele sviatky. Natierky vyzeraju obe lakave, tak ste si aj vy obaja pochutili,kazdy na svojej :) my sme tiez tento rok vypustili udene,aj salat,ani som extra nevypekala, vcera cheesecake a dnes babovku. sunku sme dostali domacu, vybornu. o par hodin je po sviatkoch a nic sa nedeje zivot ide dalej, aj bez tradicnych velkonocnych pozivatin :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sa doma už hodne veľa rokov "neprežierame" a tak aj keby sme frčali podľa tradícií, jesť ani variť veľa nebudeme. Bez ohľadu na sviatky, človek by mal jesť tak, ako sa práve cíti. Ja som piekla mrkvový skoro makrobiotický koláč a bol super. Jediné, na čo som si včera spomenula boli 2 druhy tvarohových koláčov, ktoré sa u nás robievali. Sú fantastické, ale totálne ťažké kalorické bomby. Takže, ak sa chce a je pevná vôľa a cieľ, tak sa dá stravovať sa citlivo k svojmu telu. Pekný pondelok a veľkonočné koledovanie, viem si predstaviť, ako sa dnes vaše decká tešia.

      Odstrániť
  2. Super pomazánkový tipy, těch není nikdy dost. Já pořád dokola točím tuňákovou, česnekovou a drožďovou, tak vyzkoušíme něco novýho:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Testovať treba, nech má človek širšie obzory a chute. Tiež som dlho robila nátierky s vajíčkami, syrmi, nátierkovým maslom, tuniakom alebo šunkou, ale po vysadení všetkých týchto potravín musím viacej premýšľať a kombinovať.

      Odstrániť