13. mája 2013

Zelená sa mi, zelená

Po hektických a ťažkých začiatkoch tohtoročnej posunutej sezóny, záhrada avizuje prvú úrodu. Prvé šaláty, zelené vňaťky, byliny, jahôdky, cibuľky, koriandre a dokonca aj rebarboru sme už ochutnali.
Dnes som už nemohla inak a jednoducho som prvé reďkovky, čo na mňa začali zazerať, potrebovala vytiahnuť. Nech tá cesta na bicykli v tejto zime a vetre stojí za to! A veru, nadmieru potešila.


Rozmarín, oregano, baza, indiánska mäta, redkvička


Strhla som aj pár zelených bylín – fantastický rozmarín je práve teraz v plnej kráse, oregano a mäta sa krásne rozrastajú. Začína kvitnúť baza, už teraz sa na ňu chystám – nech máme voňavého sirupu aj do zásoby.

Napadlo vám niekedy akú zázračnú moc pôda má, že dokáže pojmúť akékoľvek semienko a premeniť ho na rastlinku? Pôda je neskutočný útvar, neživo-živý organizmus, ktorý je schopný toľko zo seba vydať a toľko dať. Je najvyšší časť o nej začať premýšľať a vážiť si ju. 
Ďalšie správy zo záhrady už čoskoro!

11 komentárov:

  1. no ty máš krásnu úrodu! ja nemám ani zasiate ešte! :( krása krása!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) Záhradka sa činí, tento rok skúšam trochu iný prístup, ako pred rokom. Samozrejme, stále permakultúrne a stále ekologicky.

      Simi, je kopec druhov zeleninky, ktorú môžeš siať aj v lete, takže, žiadne strachy. Pravda, mnohé už "nestihneš", ale verím, že čokoľvek, čo tento rok zasadíš / zaseješ, že sa ti urodí vo väčšom množstve ako pred rokom. Dnes som si na teba veru spomenula, na tvoje pred rokom cestou domov stratené kôpre. Ja som tak dnes cestou domov niekde z košíka vytriasla rukolu! Alebo mi ju vyfúkol vietor. Neviem, každopádne, na prvej rukole sme si nepochutnali!

      Odstrániť
  2. Krásne máš Katka všetko, bylinky aj zeleninu. Páči sa mi tvoj láskavý prístup. A tá pôda to máš pravdu je to zázrak.
    Tvoje reportáže zo záhrady sú pre mňa povzbudením tak neprestávaj rada si prečítam tvoje láskyplné postrehy.-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj, neprestanem. Len som doteraz ofukovala viac záhradu, ako blog. Záhradka si bude teraz rásť sama. Už mám všetko vysadené, zasiate - budem len dosievať na prázdne miesta, kde priebežne pozbieraťm úrodu. Aj ja veľmi rada čítam všetky záhradkárske príspevky bloggerov, teda, skôr bloggeriek - tvoje, Simonkine, Adushine, Zuzkine, Mitošinkovie, ... Je veľmi fajn vedieť, že pár mladých ľudí sa venuje svojmu zdraviu týmto spôsobom.

      Ako tvoje rajčinky? Moje sú už od víkendu vonku - asi im je posledné noci trochu chladno, ale dohodla som sa s nimi, že to musia prežiť, že ich to posilní. Rovnako aj s melónmi!

      Odstrániť
  3. Katka, krásne a povzbudujúce... My sme neboli vyše týždňa v záhrade, boli sme odcestovaní. Je neuveriteľné, aký progres dokáže záhrada urobiť za pár dní. Strašne som zvedavá, čo je u nás nové. Drahý bol dnes skontrolovať záhradu a zobrať poštu a vraj to je u nás ako v džungli ;) Fakt sa neviem dočkať víkendu. Pa a pekný týždeň želám. Adusha

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tú džungľu pozorujem každý deň a je to riadna divočina! Posledné dažde, vlhko a teplo najmä v noci (s výnimkou posledných 3 dní) spôsobili, že vonku raší a bujnie nielen jedlé, ale najmä nejedlé rastlinstvo. Najmä tekviciam toto počasie maximálne vyhovuje. Fajnovo sa rozbehli.
      Aj keď všetko rastie, niektoré rastlinky, alebo skôr na niektorých miestach, mi nerastú vôbec, alebo sa len pomaličky predierajú (špenát, mangold) - dokonca aj mrkva ich tromfuje. Ale som trpezlivá, dávam im čas, však sa do zeme dostali hodne neskoro vďaka počasiu. Apropos, koriander mi už kvitne, presne ako som predpokladala, že pôjde takmer rovno do kvetu. Tak som radšej šupla ďalšiu dávku semien (nad rámec samovýsevu) - nech si dá aj druhé kolo.

      Odstrániť
  4. nadherne, nech sa darí záhrade aj nadalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Elenka, veru, nech ju chrobač, čo bude škodiť čo najviac obchádza :-)

      Odstrániť
  5. krasna uroda,Katka ..:) to musi byt skutocna radost :) u nas tento rok uz zahradu asi nespojazdnim ,tak sa zatial vytesujem aspon urodou v mamkinej zahrade :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mati, mne stačilo, že som sa tento rok rozpínala a záhradu zväčšovala - to bola makačka. Ale dobre a krásne je, o rok pokračujem. Nevrav, že nestihneš, lebo ozaj nestihneš. Nikdy nevieš, možno stihneš jesennú sejbu a na jar budeš zbierať z vlastnej úrody ružičkový kel, špenát, šalát alebo polníček. Dôležité je, že máte domáce. Pozdravuje, zaneprázdnenú devu! Som zvedavá, čo kutíš ;-)

      Odstrániť
  6. Ako ja strašne milujem záhradu, jej plody a krásne "zelené fotky"..radosť pozerať. Krásne fotky!

    OdpovedaťOdstrániť