21. júna 2013

Fine dining doma

Ak vás niekto bude niekedy presviedčať o tom, že fine dining v domácichh podmienkach nie je možný, pošlite ho rovno do kelu. Aj jedlo pripravené doma môže vyzerať k svetu a môžete ho servírovať ako v ktorejkoľvek štýlovej reštaurácii. K fajnovému stolovaniu nepotrebujete viacej ako kvalitné suroviny – čo najkvalitnejšie cestoviny, čerstvé doma pripravené bylinkové pesto, kúsok kvalitného parmezánu a zelené byľky na ozdobu.


Cestoviny s bylinkovým pestom a parmezánom


Nech sa páči, fine dining v priamom presnose. Navyše, hotové do 20 minút. 

Paparedelle s rukolovým pestom a parmezánom



Suroviny:
kvalitné cestoviny – ideálne k pestu sú dlhé tvary ako papardelle, tagliatelle, linguine či spaghetti
čerstvá rukola / bazalka / oregano (byliny si namixujte podľa dostupnosti a sezóny)
píniové alebo kešu oriešky
olivový olej listovaný za studena
soľ
parmezán
kúsok bylín na ozdobu

Postup:
Pripravte si domáce čerstvé cestoviny, alebo sa v obchodoch poobzerajte po kvalitných sušených cestovinách (zn. De Cecco, Barilla, iné talianske značky) a uvarte ich v osolenej vode podľa návodu tak, aby ostali al dente. Kupovaným čerstvým cestovinám baleným vo vákuu by som veľmi neverila ... koľko by ste doma skladovali čerstvé cestoviny vy?
Pripravte si čerstvé domáce pesto – je to totálna hračka. Umyte bylinky, hoďte do mixéra, prisypte píniové oriešky, soľ, olivový olej a všetko spolu chvíľu mixnite. Ak chcete väčšie kúsky bylín, nerozmrvte zmes na padrť, ale stopnite mixér v pravej chvíli. Prihoďte pesto k uvareným cestovinám, premiešajte, nastrújhate na vrch parmezán (strúhaný nekupujte – viete si ho predsa nastrúhať aj sami a parmezán skladovaný v plaste – nie nie – toto je fine dining!). Nakoniec ozdobte kúskom čerstvých bylín. Podávajte ihneď, bezomáčkové cestoviny veľmi rýchlo chladnú.

3 komentáre:

  1. Katka, skvelé, skvelé, skvelé. Takéto cestoviny som milovala (ja už ani parmezán nejem) :-) A súhlasím s Tebou, že v domácich podmienkach to možné je! (nie raz som napr. cestoviny robila doma). A presne tak: ak mi niekto povedal, že sa to nedá, poslala som ho do... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, my ešte máme doma nejaké zvyšky parmezánu, tak ho spotrebovávame. Inak sme de fakto total mimo živočíšnych produktov.
      "Nedá sa" je blbosť, všetko je len otázka chcenia a vôle. Človek toho dokáže naozaj veľa, pohodlie a konvencie ho však často ubijú. No, kdo umí, ten umí a kto chce, ide!

      Odstrániť
  2. Krásná, čistá fotka, která vyzdvihuje samotné jídlo - souhlasím, že si každý může fine dining udělat doma. Jen nad tím trochu přemýšlet a dát si záležet :) A nemusí to být ani složité, v jednoduchosti je krása.

    OdpovedaťOdstrániť