28. júla 2013

Osviežujúce letné rýchlovky

Ideálny dezert na horúce letné dni. Je raz-dva hotový – nepotrebujete zapínať trúbu, vystačíte si s mixérom, miskou a jednou panvicou. Kompletná príprava vám zaberie naozaj pár minút a po krátkom dochladení dezertu v chladničke sa môžete tešiť na sviežu dobrotu.


Silken tofu puding s chia semiačkami a mirabelkami 

vegan

Ak obľubujete hotové kupované chladné pudingy, možno vás tento dezert k danej chuti priblíži a zároveň prekvapí, s akou rýchlosťou si podobný pamlsok môžete pripraviť doma. Jediným obrovským rozdielom bude to, že budete mať po kontrolou kompletný výrobný proces a suroviny. Takže – zbohom E-čka a polročné záruky!





Suroviny:
silken tofu (ja som mala 275 g balenie – možno kúpiť v bio predajniach a aj v ázijských obchodoch)
1 – 2 PL trstinového cukru
1 PL holandského kakaa
šťava z citróna
1 PL chia semiačok (zohnať v bio predajniach)

Na ovocný topping:
mirabelky (použite ovocie, ktoré je v sezóne a ktoré máte na dosah)
1 PL trstinového cukru
klinčeky
1 KL kukuričného škrobu + voda

Postup:
Ovocie očistite, vykôstkujte, rozpoľte. Hoďte na panvicu, pridajte trochu cukru, klinčeky a nechajte zovrieť. Keď ovocie pustí šťavu (trvá to len pár minútiek, pozor, aby ste ovocie nerozvarili) rozmiešajte si kukuričný škrob v troške vody a pridajte k ovociu, aby malinko zhuslo. Regulujte hustotu a pripravte si zálievku hustú ako vám bude vyhovovať. Nechajte chladnúť.

V miske spolu rozmixujte silken tofu, kakao, cukor, dochuťte citrónovou šťavou a mixujte do hladka. Keď máte hotovo, pridajte chia semiačka a premiešajte. Puding je hotový, stačí ho naliať do pohárov. Z ovocia vyberte klinčeky, navrstvite ovocie na puding a dajte na min. pol hodinku do chladničky. 

Nepresvedčila som vás? Alebo poznáte ešte jednoduchší dezert?

5 komentárov:

  1. Katka, mňa si jednoznačne presvedčila :-) Z tofu si dezerty pripravujeme viac menej pravidelne, aj včera a zjedla som ho celý sama :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, u nás doma bol toto prvý tofu dezert. Predsalen, u vás sa vegánči omnoho dlšie, takže skúseností máš omono viacej ako ja.

      Odstrániť
    2. Zuzi, prosím ťa, kupuješ tofu (či normal čisté alebo silken) aj v ázijských obchodoch? Dôveruješ mu? Je dobré? Nemáš strach, že je z geneticky modifikovanej sóje, lebo asi veľa z obalov nevyčítame. Dík za info.

      Odstrániť
    3. Katka, tofu kupujeme Alfa Bio a verím mu - im. A silken som kúpila 2x v zdravej výžive Slnečnica, také, ktoré používa ZirafNinka (verím, že by GMO nepoužila). V ázijských obchodoch nenakupujem...

      Odstrániť
    4. Alfa bio kupujem aj ja, ale nie som s nimi veľmi spokojná, resp. našla som na trhu tofu, ktoré mi chutia viacej. Ak budeš mať možnosť, tak skús tofu značky Sunfood (ak nepoznáš). Ochutené varianty sú super, neporovnateľné s Alfa Bio. Napr. slnečnica ich má, alebo aj Moje Bio v tescu v petržalke. Ja som tofu v žiadnom ázijskom obchode ešte nekupovala, tak len sondujem, či niekto nemá skúsenosti. Díky :-)

      Odstrániť