18. júla 2013

Praktické tvarohovanie

Pozorní čitatelia, neľakajte sa. Nie, tvaroh a mliečne výrobky sme jesť nezačali. Tieto recepty som pripravovala pre časopis Praktická Slovenka. V prípade záujmu, v aktuálnom dvojčísle 7-8, ktoré je práve na trhu, čítajte dvojstranu 30 - 31. Okrem receptu na domáci tvaroh a tvarohový dezert v časopise nájdete návod na výrobu domáceho margarínu, tuniakovej nátierky či domáceho syrca. Samozrejme, v časopise je nápadov rôzneho druhu viacej, tak zvedavci – listujte.


Domáci tvaroh


Ak ste doteraz otáľali a nevedeli sa k vlastnoručne vyrobenému tvarohu dotlačiť, neváhajte – okrem času, ktorý príprave venujete – ide o veľmi jednoduchú záležitosť.




Suroviny:
čerstvé plnotučné mlieko – 2 l (najideálnejšie je čo najtučnejšie mlieko, napr. z mliečneho automatu alebo domáce – čím má mlieko viacej tuku a je kvalitnejšie, tým viacej tvarohu z neho získame)

Príprava domáceho tvarohu:
V prvej fáze necháme plnotučné mlieko skysnúť na teplom mieste na kuchynskej linke. Tento proces trvá 2-4 dni. V prípade, že sa ponáhľame a chceme mať tvaroh skôr, môžeme pre urýchlenie skysnutia pridať šťavu z citróna (pokojne ju dajte aj do zahrievajúce sa mlieka). Skysnuté mlieko dáme do hrnca a veľmi pomaličky ho zahrievame. Nemiešame. Teplota, na ktorú mlieko zahrejeme, nám ovplyvní mäkkosť a suchosť výsledného tvarohu. Ak chceme tvaroh mäkší, mlieko zahrievame cca na 50 °C, ak hustejší a hrudkovitejší – tak na cca 65 °C. Po cca 20 minútach pomalého zahrievania sa po stranách hrnca začne oddeľovať srvátka, tvaroh je hotový. Prelejeme ho do sitka s gázou, necháme odkvapkať a vychladnúť.
Z dvoch litrov mlieka sa mi podarilo získať 365 g chutného domáceho tvarohu.

Dobré rady:
– nepoužívame trvanlivé mlieko z tetrapaku – tieto mlieka sú zbavené živých organizmov, poriadne nekysnú, horknú
– ak použijeme domáce mlieko, pred prípravou je potrebné ho pasterizovať – zohriať na teplotu 85 °C
– ak by sme si chceli pripraviť nízkotučný tvaroh, vo fáze kysnutia odoberáme smotanu / tuk, ktorý sa usádza na vrchu


Tvarohové poháre s letným ovocím a lá Cheesecake


Ak vás doma prekvapí nečakaná návšteva, tento dezert môžete pripraviť veľmi rýchlo a verím, že zožnete úspech. Je osviežujúci, letný a efektný. Ideálne však je, ak dezert pobudne pred podávaním pár hodín v chladničke.


Suroviny (pre 4 osoby):
celozrnné sušienky (možno nahradiť takými, aké máte radi)
domáci tvaroh – 365 g
šľahačková smotana – 200 ml
trstinový cukor (ak nemáte, použijte klasický biely) – 50 g, príp. viac podľa chuti
čerstvé bobuľové ovocie – napr. maliny – 250 g
šťava z citróna na dochutenie tvarohu
vanilkový extrakt – 1 KL alebo 1 balíček vanilkového cukru

Postup:
Domáci tvaroh vymiešame s cukrom. Šľahačku ušľaháme do tuha a opatrne primiešame k tvarohu. Pridáme vanilkový extrakt, šťavu z citróna podľa chuti. Rozmixujeme si ovocie, rozdrvíme sušienky. Vo vrstvách ukladáme do pohárov – šušienky, tvaroh, ovocie. Môžeme podávať ihneď, ale lepšie je nechať dezert poriadne zachladiť v chladničke.

Dobré rady:
– nezabúdajme, že sušienky aj ovocie obsahujú cukor – pripravme si preto v lete osviežujúci dezert s menším množstvom cukru

3 komentáre:

  1. Krásné poháry, dobře jsme se naladily na notu ovoce ve skleničkách :) Recept na tvaroh asi využiju, u nás v pekárně jde koupit vynikající mléko z farmy, ze kterého není odebíraný tuk - taky je to na chuti hned poznat. Škoda, že si nepřečtu víc.

    OdpovedaťOdstrániť