22. apríla 2014

Scones?

Po relatívne dlhom čase ma chytila chuť piecť, ale šetrím energiu a vyberám si jednoduché a rýchle recepty. Napr. Scones. Pravdu povediac, dodnes netuším, ako majú chutiť a aká má byť ich originálna konzistencia. Majú byť chrumkavé, nadýchané, vysoké, nízke, tvrdé, mäkké? Neviem. Vidím to tak, že jediný spôsob ako to zistiť čo najpresnejšie, bude vypraviť sa za nimi do Anglicka a ochutnať na viacerých miestach.


Brusnicové scones s ovsenými vločkami a chia semiačkami

(vegan)

Toto je moja verzia vegánskych scones. Tenká, prepečená, chrumkavá, tvrdšia – viac sušienková ako koláčiková. Určite nie sú pre každého ideálne. Ale nebudem zavádzať keď poviem, že presne také nám doma chutia. Sú hotové skôr ako sa nazdáte, takže žiadne prestoje a dlhé prípravy nehrozia. Tieto scones sú zdravšiou verziou k bežným komerčným sušienkam. Ani sladké, ani tučné a ak chcete, aj v celozrnnom prevedení. V spojení s domácim višňovým džemom – symbióza akú sa oplatí ochutnať.




Suroviny:
300+ g hladkej múky (príp. pridať/ubrať podľa potreby) (skúsila som aj 1:1 hladká celozrnná špaldová)
65 g jemne nasekaných ovsených vločiek
75 g light muscovado cukru
1 KL prášku do pečiva (bezfosfátový, u mňa s vínnym kameňom)
1 KL sušenej pomarančovej kôry
100 g sušených brusníc (ale pokojne použite aj viacej) 
1,5 KL chia semiačok
5 PL teplej až horúcej vody
100 ml ryžového oleja
150 ml obilného mlieka (použila som ovsený nápoj)






Postup:
V jednej miske si premiešajte všetky suché suroviny. Sušené ovocie poriadne umyte v teplej vode. V pohári si pripravte chia semiačka s 5 teplými až horúcimi lyžicami vody. Nechajte ich chvíľu odstáť, kým sa vám v pohári nevytvorí rôsol. (Pozn.: Rôsolovitá zmes chia alebo ľanového semiačka v kombinácii s teplou vodou sa vo vegánskej kuchyni používa namiesto vajíčka). Ak nepoužijete čerstvo nastrúhanú kôru z pomaranča ale sušenú, aktivujte ju v trošku vody, nech rozvinie svoju arómu. K suchej zmesi (múka, vločky, cukor, prášok do pečiva, pomarančová kôra a sušené ovocie) pridajte tekuté suroviny (zrôsolované chia, olej a obilné mlieko). Ak sa vám bude zdať cesto príliš lepivé a tekuté, pridajte múku či vločky. Ak naopak suché, pridajte trochu obilného mlieka. Prepracujte cesto v miske, potom ho pár razy prehoďte na drevenej doske. Vyvaľkajte na papieri na pečenie, placku rozkrájajte na trojuholníčky. Vložte do predhriatej rúry na 200 °C a pečte do zlatohneda. Pôvodný recept žiadal 15 minút, ale moje scones vôbec neboli upečené a tak som ich piekla cca 30 min., posledných 10 min. so zníženou teplotou na 160 °C. Boli chrumkavé a riadne prepečené.




Dobré drobné rady:
- Odporúčam nedržať sa zubami nechtami receptúry. Konzistentne sú scones nevyspytateľné a ani jeden recept, podľa ktorého som doteraz piekla, nefungoval ideálne. Musela som vždy niečo upraviť a pridať, ubrať. Riaďte sa svojimi inštinktami a pekárskymi skúsenosťami.
- Nezabudnite, pri scones sa hrajte aj s náplňami a spravte z nich verziu, ktorá bude chutiť práve vám. Meňte druhy sušeného ovocia, vymeňte ovocie za čokoládu alebo pridajte čerstvé sezónne ovocie ako rebarboru, jahody. Pridajte koreniny, ktoré sa vám práve hodia.
- Ak nie ste vegáni a chcete tradičné scones, vegánske suroviny si zameňte za svoje bežné.

Máte so scones skúsenosti? Aké sú tie vaše scones?

2 komentáre:

  1. Scones zvyknem robievat ako rychle ranajky,kedze nepotrebuju kysnut. Moje vyzeraju uplne inak, skor ako take buchticky, ktore po upeceni cez stred pozdlzne rozpolim-iba rukami ide to krasne a este na teple davam maslo, lekvar, lemon curd...pouzivam tento recept a vzdy sa podaria (http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=9176). Avsak nerobim male buchticky ale postupujem tiez tak ze si spravim kruh ktory rozdelim na trojuholnicky - nevalkam moc natenko, skor cesto len utlacim rukami na mozno 1-2cm vysku.Tvoje scones ale tiez vyskusam lebo mi pripominaju celozrnne keksiky a isto budu uzasne, uplne mam na ne chut:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka za tip Zunička. Presne ako píšeš, väčšina sconesov vyzerá ako buchtičky, len mi nie je jasné, ako sa môžu prepiecť, keď do väčšiny ide naozaj veľmi málo prášku do pečiva / sódy. Budem ďalej testovať.

      Odstrániť