16. augusta 2014

Z Dobrého jedla priamo na blog

Ak ste nestihli augustové vydanie časopisu Dobré jedlo s mojimi receptami, môžete sa tešiť, dnes vám jeden prezradím. Sezóna tekvíc, tekvičiek a cukín je u mnohých stále v plnom prúde, takže majiteľom záhrad, ktorým tieto veľké rastliny rastú ako z vody, často dochádza fantázia, čo z nich ešte v kuchyni vykúzliť. Moje tykve tento roku štrajkujú, ale ja viem prečo, takže všetko je ako má byť. Majiteľka záhrady má tento rok vyššie priority, tak i záhrada to vie a rastie si sama svojím veľmi pozvoľným tempom. Aj to môže mať svoje výhody. Ak nám vydrží teplé počasie a na jeseň príde babie leto, potiahneme spolu so záhradou sezónu čo najdlhšie. 


Cuketová polievka s bazalkou a oreganom 

(bezlaktózové, bezlepkové, bezvaječné)

Poviem otvorene a nemá to byť chvála do vlastných radov, lepšiu tekvicovú polievku som ešte neuvarila a nejedla. Ide o hustú polievku neobvyklej chuti. Spojenie pečenej cukety, čerstvých bylín a voňavého kokosového krému je osviežením v kuchyni počas dlhej cuketovej sezóny. Nás doma očarila a už sa tešíme na najbližšie repete.




Suroviny: (na 4 porcie)
500 g mladých cuketiek
1 stredne veľký pór
2-3 petržleny (podľa veľkosti)
1 l zeleninového vývaru (bez soli a glutamanu)
4-5 PL panenského olivového oleja
2 ks bobkového listu
čerstvá bazalka
čerstvé oregáno
nerafinovaná soľ (morská, himalájska, čierna)
kokosový krém/smotana na zjemnenie a dozdobenie




Náhrada za špeciálne suroviny:
Kokosový krém možno nahradiť kyslou smotanou, prípadne hustým bielym jogurtom, ale radím vám - nerobte to! Práve kokosový krém či smotana je kľúčovou surovinou, ktorá tejto polievke dodáva špecifickú chuť a robí ju jedinečnou.




Postup:
Dajte si predhriať rúru na 200 °C. Umyte mladé cuketky, odrežte oba konce a asi 450 g nakrájajte aj so šupkou na kolieska. Osoľte ich a nechajte ich na sitku “vypotiť sa”. Zbavíte ich tak prebytočnej vody a horkosti. Pekáčik si vymastite olejom, vložte do neho odkvapkané cukety, pridajte ešte 1-2 PL oleja, rukami dôkladne premiešajte a dajte neprikryté na cca 30 minút piecť, kým nezačnú voňať a chytať zlatavú farbu. Zvyšnú cuketu nakrájajte pomocou škrabky na zemiaky na tenké pásiky a sparte ju vriacou vodou, cca 2-3 minúty – bude slúžiť ako ozdoba pri podávaní. Očistite pór, petržlen a nakrájajte ich na kolieska. Do hrnca dajte zohriať 1-2 PL olivového oleja, pridajte petržlen a pór, osoľte a chvíľu na miernejšom plameni restujte. Pridajte zeleninový vývar, bobkový list a varte asi 15 minút. Predpečenú cuketu vsypte k zelenine s vývarom, pridajte nakrájanú čerstvú bazalku aj oregáno a varte ďalších 5 minút. Po uvarení vyberte bobkové listy a rozmixujte. Podľa potreby dochuťte soľou. Servírujte s pár plátkami sparenej cukety, dozdobte lyžičkou kokosového krému a pár lístkami čerstvého oregána.

4 komentáre:

  1. ja dávam do cukinovej polievky biely jogurt, musím skúsiť zameniť za kokosový krém :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj Biba, odporúčam skúsiť - my sme si neskutočne pochutili. Mňa kombinácia veľmi milo prekvapila, tak už len čakám na nejakú cuketovú nádielku zo záhradky - moc sa jej tento rok nechce.

      Odstrániť
  2. Ahoj Katka, tvoj blog je uplne nadherny..aj zdrave recepty, fotky oku lahodiace, skvely styling, jednoducho vsetko...Je mozne ta kontaktovat ohladne maleho interview na moj zacinajuci food blog? M.

    http://www.thestoryofacake.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mati,
      ďakujem za chvály, napíš mi na info.hrncekvar@gmail.com. Katka

      Odstrániť