5. októbra 2014

Jeden z prvých

Po strastiplnej – psychicky i fyzicky vyčerpávajúcej sťahovke zvykáme dom na nás a seba na dom. Pocity sú to nové, fajnové. Blízkosť záhrady a všetkého, čo máme po ruke na svojom, si naplno ešte neužívame, ale sme tu a všetko má svoj čas. Aj tak je skvelé, že si kedykoľvek môžem obuť záhradnú obuv či gumáky, ísť si strhnúť k obedu čerstvú petržlenovú vňať, zobnúť si cestou na kompost pár cherry rajčín alebo odstrihnúť strapec hrozna. Tá blízkosť je neuveriteľne čarovná.

Srdce domu treba roztepať a tak v rámci možností varím a pečiem, prevoniavam a zohrievam kuchyňu... I keď ich zatiaľ veľa nebolo, pár koláčikov aj džemíkov už má náš dom vo svojej DNA. Mojím prianím len ostáva, nech je nám všetkým spolu prospešne a dobre.


Linecký koláč s domácimi slivkovými povidlami

(bezlaktózové) 

Slivkovým povidlám som tento rok zabrať nedala, dostalo sa len pár friškým zákazníkom. Na jesenné slivky ani nedošlo, tohtoročná podivuhodná záhradná sezóna, počasie a okolnosti inak nedovolili. Vylovila som preto poslednú fľašku z minuloročných zásob a zúžitkovala ju najlepšie ako sa dalo. Slivkové povidlá s rumom sú pre linecký koláč ako stvorené. Tento, pre mňa typický jesenný či zimný koláč, je hotový raz-dva, zahreje dušu, prevonia domácnosť, spríjemní vyčerpávajúci deň. Jedlý je za tepla i za studena a zjediteľný je dokonca na posedenie pokojne len dvomi osobami. Recept som vylovila zo staručkej kuchárskej knihy Receptov starých mám a mne veru po vlastných úpravách chuťovo i konzistentne sadol.



Suroviny:
100 g rastlinného masla Alsan bio (nahradiť možno maslom)
200 g hladkej múky
1 žĺtok
1 KL prášku do pečiva (bezfosfátového - predávajú bio obchodíky)
80 g agávového prášku DM (nahradiť možno práškovým cukrom)
štipka soli
domáce slivkové povidlá s rumom



Postup:
Všetky suroviny okrem džemu zmiešajte čo najrýchlejšie a pripravte si kompaktné cesto. Ak sa vám bude zdať pomerne riedke, zafóliujte a vložte na chvíľu do chladničky. Odobte necelú tretinu a zvyšné 2/3 cesta vyvaľkajte alebo natlačte do okrúhlej formy. Ak nemáte nepriľnavú formu a obavy, že by sa vám cesto pri pečení prichytilo, môžete ju vymazať tukom a vysypať múkou. Prevísajúce okraje si zrolujte a dotvarujte podľa seba. Cesto vo forme potrite povidlami. Zvyšnú 1/3 cesta vyvaľkajte, namriežkujte alebo vykrajujte preferované tvary. Uložte na vrch povidiel. Pečte vo vyhriatej na 180°C do zlatova približne 20-30 min.

Dobrá drobná rady:
- tento koláč sa vo väčšine pripravuje ako mriežkový. Mne sa však konzistnente na mriežky moc nezdal a ani sa mi s nimi nechcelo piplať, preto som sa pustila do jednoduchšej verzie a použila vykrajovátka

3 komentáre:

  1. Katuška, nech sa vám tam dobre žije! srdce domu bude o pár týždňov či dní tepať celkom novým životom ****

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simi, ďakujeme úprimne. Veru pravdu máš, naozaj o pár. Veľa pozdravov na sever a krásnu nedeľu.

      Odstrániť
  2. Milá Katko, ať se Vám v novém domově krásně bydlí, přeji Ti hodně štěstí a pohody, hodně dobrých a sladkých koláčů jako je tento, hezký nedělní večer :-)

    OdpovedaťOdstrániť