6. apríla 2016

Prešalátujem sa k letu

Vždy, keď moje vnútorné hodiny zavelia, že potrebujú doplniť vitamíny, viem, že je čas na šalát. Keď som bola pred 2 rokmi v tomto období tehotná, šalátovali sme doma vo veľkom. Dokonca si myslím, že sme zjedli na jar viacej šalátov ako počas leta. Viem, že som vtedy mala pocit, že sa k letu jednoducho prešalátujem a že ho už potrebujem, aby bolo tu. Neviem ako vám, ale mne padne dobrý šalát vhod hlavne na jar, i v zime. O to viac, keď poteší nielen žalúdok, ale i oko. Takže kým sa nám sezóna v našich záhradách rozbehne v plnom prúde, šalátujme podľa možností.

Dnes tu mám pre vás recepty na dva zimné šaláty. Pre mňa je jeden lepší ako druhý, ale ak by ste si nevedeli vybrať, skúste kapustový coleslaw. Aj keď na prvý pohľad si možno poviete, čím môže byť šalát z 3 obyčajných druhov zeleniny špeciálny, nenechajte sa zmiasť, ja som bola jeho farbami aj chuťou nadšená.


Kapustový šalát so semiačkami

/4 porcie/

Suroviny: 
200 g červenej kapusty
200 g bielej kapusty
200 g mrkvy
2-3 PL petržlenovej vňate
50 g miešaných semiačok (slnečnica, tekvica, mak, sézam)
Na dressing:
50 ml panenského olivového oleja
2 PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
1/2 KL mletej rasce
soľ (nerafinovaná)






Postup:
Kapustu a mrkvu nakrájame na rezance. Pridáme nasekanú petžlenovú vňať a premiešame. Semiačka prepláchneme vo vode a následne opražíme nasucho na panvici. Pridáme k zelenine a premiešame. Pripravíme si zálievku. V miske zmiešame všetky suroviny na dressing – olej, šťavu z citrónu, prelisovaný cesnak, rascu a soľ. Prelejeme ním zeleninu, poriadne premiešame a dáme odpočinúť do chladničky, aby sa prepojili chute a zelenina trochu zmäkla. Šalát nám vydrží v chladničke aj do nasledujúceho dňa.

Dobré drobné rady:
- semiačka si pokojne namiešajte podľa svojich chutí, avšak rozhodne nesmiete vynechať mak, ten je jednoducho kľúčový, bez neho by tento coleslaw nebol to pravé orechové, ... teda kapustové :-)



Listový šalát s jablkovým dressingom

/4 porcie/

Suroviny: 
zmes šalátových listov (350 g)
2-3 jablká (Golden delicius)
150 g syra s modrou plesňou
100 g vlašských orechov
1/2 viazaničky reďkoviek

Na dressing:
100 ml jablkovej šťavy
2 PL jablčného octu
2 PL olivového oleja
1 PL dijonskej horčice
soľ (nerafinovaná)






Postup:
Všetky suroviny na dressing vymiešame metličkou alebo mixérom, kým nám neznikne zmes krémovej konzistencie. Hotový dressing odložíme do chladničky a necháme zachladiť. Vlašské orechy jemne orestujeme nasucho na panvici. Umyté šalátové listy vložíme do misy, pridáme očistené jablká nakrájané na mesiačiky, rukou rozdrobený syr, vlašské orechy a prelejeme dressingom. Jemne premiešame a ihneď podávame, aby šalát nezvädol.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára