2. apríla 2012

Keď foodblogger varí na povel

Viacerí z nás foodbloggerov nemajú radi, keď majú variť na povel. Situácia sa môže ľahko zmeniť, keď vás niekto s radosťou zorganizuje a umožní vám stretnúť sa naživo s ľuďmi, ktorých blogy čítate. A tak sa aj stalo na druhej Foodbloggerskej párty v bratislavskom Chefparade. Je to priestor ako určený na podobné "výmysly". Kam inam by ste vopchali naraz do 20 ľudí a umožnili všetkým rovnaké vstupné podmienky? Minikuchynské linky, sporáky, pece, náradie, ... – všetko k dispozícii v zhodnom počte pre všetkých. Za organizátora sa už pred časom pasoval Tomáš Babinec z Foodissima. Je to mladý poloplachý chalan, ktorý tentoraz na všetky baby ako jediný variaci blogger ostal sám (s výnimkou porotcu Milana). Ako jediný muž sa s touto skutočnosťou chvíľku vyrovnával, ale v momente, keď do rúk zobral foťák, na tento fakt úplne zabudol.

Deň pred akciou sme od organizátora obdržali zoznam surovín, ktoré budú v rámci foodbloggerského zápolenia k dispozícii. Priamo na mieste sme rukou porotcu boli spravodlivo rozdelení do 4 tímov. Úlohou každého tímu bolo z vopred určených surovín vytvoriť hlavné jedlo a dezert (zoznam surovín nájdete na Tomášovom blogu). Štartovacia čiara bola pre všetky tímy úplne rovnaká, už len spoločnými silami vymyslieť pokrm, ktorý sa dal v časovom limite zvládnuť, bol by niečím zaujímavý, vizuálne atraktívny a mal aj potenciál zaujať porotu (o čo z môjho pohľadu vôbec nešlo).

A tak sme sa pekne v tímoch zišli pri neokrúhlych stoloch a začali dumať nad jedlami, ktoré budeme pripravovať. Náš tím pozostával zo skvelej Zuzky z pre mňa najlepšieho a najobľúbenejšieho slovenského foodblogu Na tanieri. Zuzka mi je blízka. Vekom, filozoficky, spôsobom myslenia aj uvažovaním o surovinách. Ďalším členom posádky bola Ivka z blogu Evee's foodblog. Ivka na svojom blogu píše o všetkom možnom, nie striktne o varení a receptoch a to sa mi páči. Naším dezertmajstrom bola Niki, ktorá o jedle bloguje na FB. Tá mi hneď zahrala na nôtu, lebo neje mäso a to sú pre mňa palce hore. Ak to ešte nikto nespomenul, boli sme najpočetnejší tím, lebo Zuzka so sebou doniesla ich budúceho potomka, ktorý ešte na slávu foodbloggera iba čaká a na vylodenie na svet detto. Ako vskutku vyrovnaný tím, sme sa jeden za všetky, všetky za jednu, pustili do roboty. Veľmi rýchlo sme sa zhodli na našom pláne, akoby automaticky si rozdelili robotu a už iba krájali, miesili, plnili. Každá z nás vedela, čo je jej úloha a vcelku dobre sme sa doplňovali.

Rozhodli sme sa pre kompletné menu a pripravili sme tieto 3 jedlá: 
1. Sviežu jarnú špargľovo-pórkovú polievku
2. Ravioli plnené kuracím mäsom a cukínou s maslovou omáčkou
3. Jablká v župane vykúpané v čokoláde na šľahačkovo-limetkovej omáčke


Svieža jarná polievka
Ravioli – detto jarné

Varilo sa nám dobre a mne rozhodne aj dobre chutilo. Nevravím, že všetko! Som predsa indivíduum, mám svoje chute hlboko zakódované a roky pestované, takže generalizovať a povedať, že bolo všetko super jednoducho nejde. Niečo mi chutilo viac, niečo menej, niektoré použité suroviny mi nesadli, ale tak to má byť. Keby nám všetkým chutilo všetko, "žrali" by sme McDonald a nehrabali sa na foodblogger párty (pardón za výraz). Všetky výtvory tímov boli skvelé. Od nápadu, prevedenia, foodstylingu. Nešlo o to ulahodiť porote, ale spoločnými silami vymyslieť, navariť, pobaviť sa o jedle, zaimprovizovať pri foodstylingu a zapracovať si tímovo. A to nám všetkým išlo. Podmienky pre všetkých boli rovné, ale možno to poznáte: nevaríte vo vlastnej kuchyni, nepoznáte kvalitu surovín lebo ste si ich nevybrali sami, neviete ako pečie miestna trúba, nemáte svoj hrniec, ktorý už za tie roky poznáte. Neznámych vstupov, ktoré mohli ovplyvniť výsledný efekt, bolo vskutku dosť.

Hm, poviem vám, celé stretnutie prebehlo rýchlo. Kým sme sa zišli bolo trochu času podebatovať, ale od momentu, kedy sme sa pustili do roboty nebolo čas ani na reči, bližšie spoznanie sa, o fotení nehovoriac!

Pripájam pár fotiek výtvorov kolegov pri nevalnej kvalite fotografií (mea culpa, nabudúce sa polepším :-) 
Martinkina chuťovka a tradične krásny styling

Polotovar – pasta fresca z rúk Tomáša ;-)

Pre mňa jedno z najlepších ochutnaných jedál – vynikajúca lahodná pórková omáčka

Lahodná a hebká čokopena s ešte lepším jablkovo-škoricovým topingom


Výsledok: Super! Nič konkrétne som od nášho stretnutia neočakávala. Tešila som sa, že ma Tomáš pozval. Potom som sa tešila, keď mi poslal zoznam účastníkov a medzi nimi boli aj blogeri, ktorých rada čítam. Pár dní pred akciou som sa prirodzene tešila na piatok, ale nerobila si žiadnu predstavu. Keď nefabulujem dopredu, nie som sklamaná. Beriem už dlhšie život tak, ako plynie. Všetko čo mi prinesie do cesty, má pre mňa zmysel, ktorý sa vo všetkom snažím nájsť a to sa mi darí.

Tomáš, dobre bolo. Ďakujem za energiu, s ktorou nás dávaš dokopy, s ktorou s nami komunikuješ, za všetku organizačnú robotu a vybavovačky, ktoré za zdanlivo jednoduchou akciou sú (lebo presne viem, čo organizovanie obnáša). Fajn, že ťa máme, fajn, že si.

11 komentárov:

  1. Jeej, Katka krasne si to napisala, az mi zimomriavky behaju po rukach! Rada som ta spoznala:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No však to je kameň úrazu, že sme sa vôbec nestihli spoznať! A ja by som veľmi rada. Za tých pár mihnutí sa v uličkách to jednoducho nejde. A keďže ja som prchla skôr, bo som sa chcela vyhnúť totálne nočnej jazde a nechať všetky zvery čo najďalej od reflektorov môjho auta v pokoji si labzovať, na pohodlné posedenie po výkonoch mi akosi nevyšiel čas. Len si voľajako nemyslím, že pri podobných stretnutiach, ktoré sú takto hektické, na spoznávanie sa čas ostane :-) No, však uvidíme. Tomáš ako organizátor má plánov dosť, tak by nám aj spoznávačky mohli ísť (nielen varenie). Maj sa krásne a peknú veľkú noc s rodinkou. Aj cez VN máš dietu? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tomto s tebou suhlasim, ale s tymi, co boli aj na prvom stretku sme sa teraz predsa len o trosku viac spoznali a porozpravali.Na prvy krat je to len take otukavanie, este ze sa vari, lebo niektori aj na prvom stretnuti boli taki hanblivi, ze z nich bolo tazko slova dostat:-)) skoda, ze si neostala potom, sedeli sme az do pol dvanastej....
      dakujem za prianie, aj Tebe krasne sviatky. A ano, budem sa snazit dietovat a asi to nebude az take tazke kedze moj muz ma ocistu 3 tyzdne, sviatky nevynimajuc:-))to moje ale ani nie je ani dieta ako zdrava lahka strava bez sladkeho, a to sa da:-)

      Odstrániť
  3. Uplne suhlasim s Luckou..nadherne si to cele napisala a zhrnula,ale toe je u teba na blogu uz tradicia..velmi rada ta citam a sledujem:) a veru je mi luto,ze sme nestihli prehodit par slov spolu:( snad nabuduce:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak je ako píšeš. Na teba som sa veľmi tešila. Chcela som sa opýtať, ako sa ti ako mediálne najznámejšej foodblogerke darí, ako sa vyrovnávaš s popularitou, aké máš plány a vôbec, ako sa máš a ako žiješ. Nabudúce určite skecneme. Prajem ti Maťka krásne jarné a voňavé sviatky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka:)) nechapem,ako to ,ze sa nam nepodarilo prehodit ani slovko:( lebo aj ja som bola velmi zvedava na Teba..nabuduce to musime dohnat..:) a podebatit o vsetkom,co nas zaujima:))krasne sviatkovanie a uzivanie si zahradky aj Tebe♥

      Odstrániť
    2. Ej veru ja chápem. Čas bol proti nám. Vy ste s Maťou dorazili neskôr, ja som naopak skôr prchala. Teším sa na ďalšie blogerské stretko.

      Odstrániť
  5. Katka, krasne jsi to napsala, i pro cloveka, ktery tam nebyl, se to cte uzasne a hned nasaje aspon trochu atmosfery :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý z nás foodbloggerov aj takúto svoju reportáž pojme inak a tak je dobre. Každý sme iný, každý inak vnímame a potom aj píšeme. Všetky príspevky zúčastnených sa čítajú dobre, ale na mieste bola vskutku hektika (aj keď príjemná a pohodová, žiaden stres). Ešte šťastie, že sa Tomáš ešte nerozhodol podobnú akciu zorganizovať aj v Čechách, keďže to má bližšie ;-) I keď, jeden nikdy nevie.

      Odstrániť
  6. Aj ja sa chcem s Vami spoznáť : (

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivi, sťažnosti a pripomienky smerovať najvrchnejšiemu organizátorovi Tomášovi ;-)

      Odstrániť