8. júna 2013

Sezóna: baza, tymián

Sezóna ovocia, bylín a zeleniny sa nám pekne rozbieha a s ňou je u mňa spojená príprava čistých domácich produktov. V porovnaní s minulým rokom sa chystám túto sezónu na omnoho väčší záber – čo sa týka druhov aj výsledného množstva domácich produktov. Džemovanie, sirupovanie a iné uchovávanie sezónnych plodov na celý ďalší rok. Žiadne aditíva, konzervanty, zhusťovače. Čisté čerstvé ovocie, zelenina či byliny s rôznymi druhmi cukrov, soľami a koreninami.

Svieži letný drink s tymiánovým sirupom




Po niekoľkých várkach prípravy Bazového sirupu, ktoré už mám za sebou, som tento rok chcela trochu rozšíriť svoju ponuku a pripravila som ďalšie dve zaujímavé alternatívy bylinných sirupov. Bazovo-tymiánový a čistý Tymiánový sirup.
Nádhernej materinej dúške neviem odolať. Vyzerá krásne, keď kvitne. Fantasticky chutí a ozdravuje dýchacie cesty, keď je pripravená v čaji. Avšak skvelý spôsob, ako z nej vydupať ešte viac, je pripraviť si z nej sirup. Či už čistý, alebo v kombinácii s kvetom bazy, osvieži a svojou horkosťou dochutí nealko- aj alko-drinky. Pozor – čistá materina dúška nie je určená na bežné denné pitie. Predsalen je to liečivá droga a s bylinami je neradno sa zahrávať. Užívať s rozumom a mierou, aby sme si zbytočne neuškodili.

Suroviny:
citrónová šťava a citrón
voda / sóda
tymiánový sirup
ľad
+ príp. vodka


Postup:
Do pohára dajte ľad, pridajte šťavu z citróna a kľudne aj plátok či dva aj s kôrou (iba bio prosím, inak ošúpať). Pošpliechajte tymiánovou limonádou, dolejte vodou - s bublinkami či bez bublín a vynikajúci osviežujúci nápoj je na svete. Pre tých, ktorým nie je proti vôli pitie alkoholu, do drinku výborne pasuje kvalitná vodka.



Ak by mal niekto záujem, produkty sú pripravené na predaj. Stačí sa na aktuálnu ponuku informovať mailom (info.hrncekvar@gmail.com). V prípade záujmu rada napíšem aj zloženie. V tomto momente sú k dispozícii s láskou pripravené:
– Bazový sirup
– Bazovo-tymiánový sirup
– Tymiánový sirup

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára