Dnes bez receptu, toto je prehliadka nepodarkov. Na receptúrach musím popracovať, takže, kým nebudem s výsledkom spokojná, receptúry nepublikujem.
Nové stravovacie návyky so sebou prinášajú do našej kuchyne nový vietor. "Vyhodiť" si z jedálnička všetko živočíšneho pôvodu môže byť občas kumšt nie jednoduchý. Pri bežnej strave všetko živočíšne vyhodíte relatívne ľahko, ale pri sladkom pečení je to omnoho ťažšie. Aby koláče aspoň trocha fungovali, mali vyvážené chute, boli konzistentne prijateľné a vyzerali aj dobre – uff – myslím, že v pekárine bude cesta tŕnistejšia. Hm, vlastne, už je ;-) Samozrejme, nevzdávam sa a testujem ďalej. Škoda len, že sú aj straty a ja tak neznášam vyhadzovať jedlo.
Černicové mafíny s perníkovým korením (vegan)
V jedno slnečné popoludnie, ešte počas teplých augustových dní – chcela som zúžitkovať krásne voňavé černice aj inak, ako "vhodiť" ich do džemu, tak som sa vychytila pripraviť jednoduché a rýchle veganské mafíny (u mňa mafínový veganský pokus č. 1). Navyše, chcela som ich ešte teplé odniesť mužovi na stavbu, z čoho sa nakoniec vykľulo jedno veľké krásno. Nádherný pocit užiť si koláčiky ešte teplé na mieste, ktoré premieňame vo svoj domov. Priblížilo ma to viacej k pocitu a predstavám, aké krásne bude, keď vytiahnem z rúry čerstvo upečený koláč, položím ho na stôl na terasu a budeme si ho môcť užiť v kľude, s vyloženými nohami, pri cvrlikajúcich cvrčkoch a krásnom letnom vánku.
Výsledok: košíčky som naplnila málo – počítala som s tým, že mafíny viacej vybehnú / cesto málo nadýchané a zbité / konzistentne trochu lepivé / ešte teplé nevyberateľné z košíčkov – pozitívom bolo, že chuťovo boli veľmi dobré a na druhý-tretí deň neboli vôbec presušené a z košíčkov išli vyberať ako jeden celok
Ringlotový frangipane (vegan)
Pri tomto koláči som pevne verila, že všetko, čo spolu nakombinujem, bude vo výsledku super. Aj bolo, ale iba vizuálne! Tartový korpus z oleja (bez použitia studeného tuhého tuku – klasického masla či rastlinného "masla") sa mi vôbec neosvedčil. Konzistentne musím uznať, žiaden korpus, ktorý som doteraz pri tartoch robila, nebol taký chrumkavý ako tento. Ale bol absolútne mastný a ťažký na strávenie. Na frangipane krém som použila silken tofu a mandle rozsekané takmer na múku, ale aj táto kombinácia nevypálila šťastne a spolu s ťažkým korpusom ešte podtrhla celkovú ťažkosť koláča. Ringloty jedlé boli, ale pri toľkom sklamaní a hlavne konečnej nepožívateľnosti koláča – komu by sa v nich chcelo nimrať, všakže?! Dali sme si dva mini pokusy a ochutnávku koláča aj na druhý deň a s ľútosťou sme koláč šupli na kompost. Hádam ho tam niekto zo živočíšnej ríše našiel a ak bol pre neho aspoň trochu príťažlivý, možno si aj pochutil.
Je za mnou pár sklamaní, ale, čo by sme to boli za kuchári a pekári, keby sme netestovali novoty, všakže?! Takže krátke múdro na záver: Kým neskúsim – neviem a keď skúsim, občas viem, že už neskúsim ;-)
Kati ten ringlotový vypadá výborne ani sa mi veriť nechce , že je ta-tam...ale ja verím , že ty ešte počaruješ:-)rada sledujem tvoje vegan story.
OdpovedaťOdstrániťVeru Adi, koláč už kompostuje, alebo niečo podobné :-) Skúšať budem určite aj naďalej, takže budeš v obraze :-) Posielam pozdravy a v najbližšim čase aj mail na sever. Maj sa krásne Adi.
Odstrániť...nádherný blog...děkuji, že jsem Tě objevila :-) Věrka
OdpovedaťOdstrániťdíky Věrko.
Odstrániť