Vianočné pečivo
Ako zaneprázdnená gazdinká, čo nemala čas vypekať, začala som piecť na poslednú chvíľu 4 dni pred vianocami. Nič sa nestalo, svet sa nezrútil a my sme mali doma všetky dobroty čerstvé. Riskla som to a všetky recepty robila naostro – úplne nové. Jediný recept nebol vopred overený. Všetky pôvodné receptúry som modifikovala a prispôsobila ich čo najviac tomu, aby som použila len suroviny, ktoré som chcela. Pýtate sa či vyšli? Niektoré viac, iné menej – no ani jedny neboli na vyhodenie a všetky boli veľmi chutné. Ešte pár úprav v receptúrach a budúci rok budú dokonalé.Vybrala som si tieto dobroty:
Pistáciové pralinky podľa Good moon spoon
Išlerské tortičky (moja premiéra)
Orechové zrnká s čokoládou a mandľami z webu Vaříme zdravě
Linecké srdiečka (bezlaktózová a bezcukrová verzia)
Griláž z light muscovado cukru s vlašskými orechami (detto moja premiéra)
Koláčiky som piekla z celozrnnej jačmennej múky, bez masla s bio Alsanom (rastlinný tuk), miesto cukru som použila prášok z agáve alebo ryžový sirup. Na čokoládu som vopred nepomyslela, tá žiaľ bola s cukrom. O rok budem dôslednejšia a zaobstarám čokoládu bez cukru, aj bez laktózy – RAW. Džemy boli samozrejme domáce, z produkcie Hrnček-var – tie najvychytanejšie a naj tohtoročnej sezóny: mirabelkovo-slivkový a marhuľový.
S jasným cieľom spraviť aj griláž trošku zdravšie – som použila menej masla a zdravší cukor – light muscovado. Muscovado cukor v porovnaní s repným alebo trstinovým cukrom obsahuje vysoký podiel melasy, ktorá je jediná z cukru prospešná pre zdravie človeka. Griláž bola vďaka melase o hodne tmavšia, chutila karamelovejšie, horkejšie. Môj prvý pokus, vďaka priateľovi na telefón – konzultáciam so spolupekárkou Erikou a s radami môjho muža, ktorý ako malý mame pri výrobe griláže asistoval, vyšiel myslím znamenite.
Vianočná kapustnica s hríbikmi od Ajky z Poľných kvetov
Kapustnicu som pripravila tradične podľa receptúry mojej tety, akurát bez vegety (marketing, prežitok a svinstvo v jednom – myslím, že viacej dodávať netreba :-)). Klobások som mala 2 druhy z overených zdrojov – oba od slovenských Maďarov z bratislavských trhovísk. Kapustu som tento rok poistila a kúpila 2 várky. Jednu na slovenskom, druhú na maďarskom trhu. Netušila som, či maďarskí trhovníci v sobotu pred vianocami donesú aj kyslú kapustu, a tak som pre istotu zobrala kapustu aj z Miletičky a dobre som spravila. Maďari síce kapustu mali, ale príliš čerstvú, málo kyslú, nedokvasenú. Do kapustnice tak putovala fajnová slovenská kapusta. No a huby, tie k nám docestovali balíčkom od Ajky z Poľných kvetov zo severu Slovenska. Za toto vaše prekvapenie vám Adinka, veľmi krásne a zvlášť vašej Katke ďakujem. Použili sme ich najviac slávnostne ako sme vedeli.Ryba so šalátom
Na rybací nákup som sa vybrala už v sobotu do neďalekého mestečka. Bolo mi jasné, že čerstvú rybu budem musieť ešte zamraziť, ale nech. Nechcela som šaškovať pred vianocami v obchodoch, ale stráviť čo najviac predvianočného času v kľude a pohode domova. V maličkom obchodíku s rybami sa to malinko hemžilo ľuďmi, tak nebol priestor na vyjednávanie a prekonávanie jazykových bariér. Pstruha, lososa ani kapra som kupovať nechcela. Jediná iná ryba, ktorú som vizuálne medzi ostatnými spoznala, bola šťuka – csuka (všetky ostatné boli nafiletované = neidentifikovateľné). Šťuku vám vrele odporúčam, u nás doma tromfla zubáča. Ak budete mať to šťastie, berte! Snažila som sa od predavačky vypýtať, či by nenašla nejaké šupinky z kapra, ale zrejme som niečo svojou maďarčinou nehovorila dobre, lebo dievka netušila, čo si od nej pýtam. Aj tak nevadí, ako bonus sme spolu so šťukou jednu šupinku dostali! Chtiac-nechtiac, na šťuku sa v ľadovom kúpeli vo vitríne nalepila, tak máme doma šupinku jednu – rodinnú.Šalát, ten bol pre mňa najväčšou neznámou. Spraviť zemiakový šalát bez zemiakov – hm, dal mi malinko zabrať – berúc do úvahy, čo by môj muž vo vianočnom šaláte toleroval a zjedol a aby som dosiahla čo najvernejšiu chuť klasického šalátu. V Maďarsku som sterilizovaný hrášok s mrkvou nenašla, tak som poprosila kamaráta z Bratislavy, aby mi nejaký opatril. Uff, základ sme mali, tak som sa pustila do varenia zeleniny. Osobitne som uvarila buľvový zeler. Osobitne cviklu s rascou a v ďalšom hrnci sladké zemiaky (oranžové aj biele) spolu so stonkovým zelerom. Uvarenú zeleninu som zmiešala, osolila, okorenila, dodala horčicu bez cukru a nechala deň rozležať. Na druhý deň som ochutnala, dochutila a pridala 2 malinké lyžičky kyslej smotany. Šalát vyšiel výborne a v kombinácii s pečenou rybou bol omnoho ľahšou a stráviteľnejšou verziou.
Tvarohová štóla bez tvarohu
Vianočná štóla je moja srdcovka. Pekávam ju už pár rôčkov a je to zvyk, ktorý som si do kuchyne zaviedla sama. Pečiem ju priamo na Štedrý deň, prevonia tak nádherne celý dom. Tento rok som chcela verziu bez tvarohu a vyšla mi nad moje očakávania. Miesto tvarohu som použila čisté tofu, s ktorým mi štóla chutila ešte viacej. Použila som časť masla a časť Alsanu. Kandizované ovocie nepoužívam. Použila som ho jediný raz pri svojej prvej štóle a odvtedy nemá v mojej kuchyni čo hľadať. Ad 1 – chutí mi totálne umelo , ad 2 – nedôverujem výrobcom, že by používali bio kôru, ad 3 – obsahuje veľké množstvo cukru. Miesto kandizovanej kôry dávam hrozienka v kombinácii s iným sušeným ovocím. Tento rok som zvolila sušené čerešne a táto voľba bola skvelá. Bez čerešní v štóle už ani na krok!Štólu a šalát sa mi fotiť hneď po dokončení nechcelo a potom už ani moc nebolo čo.
Na makové opekance čas ani miesto nezvýšilo, pripravím ich na Silvestra z celozrnnej múky s 2 druhmi maku – modrým a bielym. Myslím, že sa máme na čo tešiť.
Ako vaše sviatočné menu, varili ste niečo inak ako ostatné roky?
Katka, tie grilážky sa Ti prenádherne podarili!!! WAU, ale samozrejme aj ostatné :-) Štedrý večer sme strávili rodinne u mojich rodičov: rodičia, ja s dcérou, brat, sestra s jej dcérou (boli to Natálkine prvé Vianoce, má 9,5 mesiaca). Naši mali klasiku mliečnu rybaciu polievku (v minulosti som ju milovala, nikto ju nepripraví lepšie ako môj tatinko) a vyprážaného kapra a zemiakový majonézový šalát. Ja s Terkou sme mali raw boršč, raw šalát (stonkový zeler, cuketa, uhorka šalátová, jablko, mrkva a dresing z avokáda) a k tomu hrachové guličky vyprážané na spôsob falafelu. Najedli sme sa dosýtosti a nebolo nám ťažko ;-) Bol to krásny večer :-)
OdpovedaťOdstrániťZuzi, už som sa ťa dávnejšie chcela opýtať, či si prešla (ste prešli aj s dcérou) na RAW stravu? Zmena stravy je super, ak človek pozná aj teóriu, bez nej to nejde. Plus ak aj vie, prečo to robí. Hlavne, iné jedlo (či raw, vegan, makrobio) je veľkým odľahčením pre organizmus. My doma to cítime riadne. No a čo sa týka prejedania, to my doma nerobíme nikdy – je to veľká kravina :-)
OdstrániťKatka, úplne na raw ešte nie sme, stále sa je čo učiť, ale v jednoduchosti je krása! Presne je to odľahčenie pre organizmus a potom v neposlednom rade ZDRAVIE :-)
OdstrániťTento komentár bol odstránený správcom blogu.
OdpovedaťOdstrániťAko zákazníčka musím pochváliť celé vianočné menu pečiva, celá rodina sa zalizovala! Špeciálne chcem pochváliť griláž, ktorá zmizla prvá, ale tiež vanilkové rohlíčky a cookies s mandlami aj tie so sušeným ovocím. Každé Vianoce už len s pečivom od Katky a Eriky a nikdy inak! :)
OdpovedaťOdstrániťMilá Inga, ďakujeme úprimne za slová chvály. Veľmi si ich ceníme a veríme, že aj ďalšie roky sa máte na čo tešiť. Pomaly začíname plánovať novú sezónu ;-).
OdstrániťAhoj Katka, prajem ti (vám) všetko dobré do Nového Roku veľa lásky a odhodlania isť za cieľom...
OdpovedaťOdstrániťSom rada, že ste si užili Vianoce v pohode a ako čítam aj plno stravovacích zmien bolo. Katka ja som si myslela, že vy mäso vôbec nejete a tu hľa rybka a iné. V každom prípade dakujem za rybaciu inšpiráciu u nás to bol pstruh aj ked behala som aj okolo úhora a štuky tá nabudúce:-) Som úprimne rada ,že aj my sme mohli trošíčku prispieť k vášmu slávnostnému meníčku :-)