12. januára 2014

Čerstvé, lokálne a priamo zo stromu aj v januári?

Na čerstvé ovocie v zime nemusíme len do supermarketu, kde v tomto ročnom období zoženieme prevažne exotiku privezenú cez pol Zeme (proti exotike som zásadne proti). Ak máme zálusk na mieste lokálne ovocie, môžeme skúsiť trhoviská a poobzerať sa po zimných jabĺčkach či hruškách od miestnych pestovateľov. Lenže, ja zbožňujem ten pocit, keď sa môžem vybrať do záhrady s miskou v ruke a strhnúť si ovocie priamo zo stromu. Pár kusov ochutnať hneď pod stromom a vychutnať si ovocie najčerstvejšie ako sa dá. Tak som tento víkend zobrala misku a s mačkou v pätách vyrazila na oberačku. Ak ste doteraz nepočuli, aj v zimných mesiacoch si v našich zemepisných šírkach môžeme pochutnať na ovocí, čo strhneme priamo zo stromu. Reč je o mišpuli nemeckej.




Málokto ju pozná, málokto pestuje a ešte menej ľudí ju konzumuje. Niekde som čítala, že mišpuľa je pre skutočných gurmánov a lesnú zver. Myslím, že vcelku výstižné. Ide o strom, čo na jar nádherne kvitne, je veľmi odolný voči mrazom a ovocie dozrieva počas jesene a vydrží aj zimu. Mišpuľu sa treba vedieť naučiť konzumovať. Poznať, kedy ju zbierať. Prekonať predsudky. Prísť jej na chuť. Som nováčik a k mišpuli som prvý raz pričuchla minulú jeseň. Máme skvelého suseda, ktorý sa mile rád podelí o svoje výpestky. Sused jeden strom na záhrade má a naučil ma, ktoré plody sú zrelé, kedy a ako ich jesť. Vravel, že pokojne aj na Vianoce si na mišpuliach budeme pochutnávať. Čumela som, ale s rešpektom dôverovala. So susedom si ponúkame všetko možné jedlé i nejedlé, čo máme k dispozícii. Raz on mne ovocie, ja jemu koláč. On iné ovocie, ja sirup, džem alebo kompót. On mne malý ovocný strom, ja jemu med. A tak bártrujeme jedna radosť. Keď je barter obojstranne výhodný – je to jedna veľká nádhera. Zlepšuje medziľudské vzťahy a v mojom prípade pomáha rozšiťovať medzinárodné chute, spoznávať miestne zvyky a učiť sa cudzí jazyk. Ak ste bártru neprepadli, skúste, vrele odporúčam.

Poviem otvorene, mišpuľa ma dostala. Hneď, na prvé ochutnanie. Mišpule mi zachutili natoľko, že kedykoľvek si na ne spomeniem, hneď by som si ich pár dala. Chuť je taká špecifická, že ju k ničomu inému neviem prirovnať. Výzorovo plody pre mnohých nemusia byť atraktívna. Vyzerajú podobne ako hnedé jablká, alebo veľké hnedé chlpaté šípky. Mišpule určite nie sú pre všetkých. Môj chlap ani neochutná, pre neho je ovocie "zhnité". Nenutim, chápu.




Lenže, nie je mišpuľa ako mišpuľa. Po mojej prvej ochutnávke vynikajúcich mišpulí od suseda som na mišpule natrafila aj na trhovisku. Srdce mi poskočilo a hneď som si pár kúskov začala baliť. Starostlivo som si vyberala len mäkké kúsky, na čo ma predavač upozornil, že či vidím, aké kusy som si nabrala. V duchu som sa pobavila, že vlastne nepozná ovocie, čo predáva a len som sa usmiala, že áno, viem, že je to zámer. Lenže, zrejme iná odroda, iný strom, iné podmienky spôsobili , že mi trhovníkove mišpule vôbec nechutili. Preto bude určite záležať, na aké mišpule pri svojej prvej koštovke natrafíte. Mne už sused ponúkal, či mi na jar zoženie sadenicu stromčeka, ale myslím, že skúsim zasadiť semienko a stromček vypiplat. Uvidíme.

Máte aj vy nejaké ovocie, ktorému ste podľahli?

3 komentáre:

  1. Ovoce, které mám velmi ráda, je jich řada odrůd, ale dávám přednost těm trpko sladkým a šťavnatým plodům, které dozrávají na jaře. Přeji Ti pohodový rok plný šťavnatých plodů :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zatiaľ chutnala len jeden druh, ale keď sa ku mne dostanú aj iné odrody, okúsim. Tie, čo som chutnala ja, sú sladučké sladké, šťavnaté tak napoly. Sonio, krásny a pohodový rok bez mrakov prajem.

      Odstrániť
  2. Tak toto ovocie vôbec nepoznám. Tuším som niekedy o ňom počula, ale nikdy nejedla a dokonca ani nevidela.

    OdpovedaťOdstrániť