17. marca 2015

Dvojfarebná – zelerovo-hokaidová

Darmo. Niektoré veci sa ani časom nemenia. Polievky sú moje a tie zimné zvlášť. Zahrejú a ulahodia oku. Najmä tie jemné, krémové. Páči sa mi zbaviť zeleninu jej tvaru a vytvoriť si konzistenciu podľa aktuálnej nálady. Raz hladučkú, inokedy s väčšími či menšími kusmi zeleniny. Mixnúť farby, trošku sa hrajkať, veď zima je dlhá.


Zelerovo-hokaidová polievka



Táto polievočka bola uvarená pre špecializovanú prílohu Fit život, ktorá vychádza 10x ročne ako príloha Hospodárskych novín, Nového času a Zdravotníckych novín. Kto nestihol papierové vydanie, tu je recept pre vás.

Suroviny:
1 buľva zeleru
1 stredne veľké hokaido
2 menšie cibule
2 kocky zeleninového bujónu bez glutamanu
olivový alebo slnečnicový panenský olej
kyslá smotana
soľ (nerafinovaná, napr. himalájska)
čierne korenie
tymián
petržlenová vňať


Postup:
Zeler a cibuľu si očistíme. Hokaido môžeme variť aj so šupkou, preto ho poriadne umyjeme a kôru zbavíme nesympatických častí. Keďže chceme docieliť dvojfarebnú polievku, každú zeleninu budeme variť zvlášť. Nakrájame si jednu cibuľu a zeler na väčšie kúsky a orestujeme na troche oleja. Zalejeme vodou tesne na úroveň zeleniny, pridáme kocku bujónu, soľ, čierne korenie. Rovnako si nakrájame aj druhú cibuľu a hokaido, orestujeme, zalejeme vodou, pridáme bujón, sušený tymián a osolíme. Zeleninu uvaríme do mäkka a následne každú zvlášť rozmixujeme. Servírujeme tak, že si najskôr naberieme jednu a následne druhú časť. Dozdobíme kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára