5. septembra 2011

Narodeninová torta pre kamaráta

Alebo: Moja prvá zákazka.


Leto v sebe skrýva plno pozitív. Slnko znamená dobrú náladu. Letné teploty zasa oblečkový minimalizmus. Taktiež sa nám rozširujú možnosti stolovania v outdoore. Či už sa rozhodnete pre posedenie pod orechom v záhrade, na terase rodinného domu alebo len tak niekde v mestskej záhrade, čerstvý vzduch dá vášmu stravovaniu iný rozmer.

Sedela som si pred pár dňami s kamarátom na tráve pod stromom v prezidentskej záhrade, klábosili sme o živote a popritom sme si pochutnávali na čerstvej zelenine a syroch. Jednoduchý, svieži a rýchly obedový piknik uprostred veľkomesta. Boli časy, kedy páni strážnici obiehali návštevníkov záhrady, upozorňovali ich, že sedieť mimo lavičiek na tráve nie je možné a už vôbec nie v záhrade jesť. Dodnes som toto scestné pravidlo nepochopila, zrejme je ešte pozostatkom zo socializmu, ale heuréka, časy sa menia k trošku lepšiemu. V súčasnosti sa už ľudia v parkoch môžu venovať aktivitám, rôznym športom alebo len tak pasívnemu oddychu leňošením bez obmedzení.

V ten deň sa nakumulovalo mnoho plusov. Skvelé jedlo, radosť zo stretnutia, slnko nad hlavami. Všetko to dobro sa pretransformovalo do mojej ponuky, kedy som kamarátovi, ktorý práve riešil nadchádzajúcu bratovu 40-tku a vymýšľal netradičný dar, sľúbila, že mu pre neho pripravím ako dar tortu. Na premýšľanie a samotnú realizáciu som mala viac ako týždeň. Prvotný plán bol pripraviť krásnu oku ľúbivú charlottu. Nádhernú a majestátnu, aby sa všetci kochali. Ale: ešte nikdy som ju nerobila, preto som k nej pristupovala s veľkým rešpektom. Všetky nástrahy, ktoré mi napadli a ktoré bolo treba prekonať nakoniec prevážili, a tak som si povedala, že ju najskôr cvične vyskúšam na domácej pôde a zmenila som plán. Chcela som sviežu verziu tortičky, ktorá bude krásna, letná a nie úplne tradičná. Tak som sa pustila do cheesecaku. Inšpirovala som sa na skvelom blogu Na tanieri, ale koniec koncov som pred prípravou prechádzala toľko rôznych receptov, že sa mi pri finalizácii trochu poplietli a vo výsledku som pripravila svoju verziu.








Cheesecake s bielou čokoládou a ovocím


Suroviny (na tortovú formu s priemerom 27 cm):

2 balíčky sušienok (použila som Bebe dobré ráno s mliekom)
125 g masla
200 g bielej čokolády (použila som Milku)
1 kg jemného mäkkého nehrudkového tvarohu
250 g mascarpone
100 g cukru
4 vajcia
1,5 lyžičky vanilkového extraktu
1 kyslá smotana
ovocie

Postup:
Sušienky rozmliaždite napr. v igelitovom sáčku za pomoci válčeka. Ide to jednoducho a rýchlo. Používam zámerne dvojnásobnú dávku keksov, lebo práve korpus mi na cheesecaku veľmi chutí a tiež mi viac vyhovuje pomer, kedy vrchnú sýtu tvarohovú vrstvu vyváži väčšia dávka sušienok. Rozpustite maslo a zmiešajte ho v miske s rozdrvenými keksami. Tortovú formu s odstrániteľným bokom vysteľte papierom na pečenie tak, aby prikryl iba spodok formy a prichyťte ho medzi spodnú a bočnú časť. Pretŕčajúce zvyšky papiera neodstrihávajte, papier vám neskôr výborne poslúži ako ozdobná podložka pod tortu, s ktorou ju môžete aj servírovať, alebo s jeho pomocou tortu jednoduchšie premiestnite. Zároveň bude dobrou zábranou, keď vám z torty počas pečenia začnú vytekať šťavy z masla, tvarohu a pod. Keksy s maslom nasypte do formy, poriadne utlačte, vyrovnajte a dajte asi na 10 min. piecť pri teplote 160°C. Po upečení vyberte a nechajte chladnúť.

Vo parnom kúpeli si rozpustite čokoládu. Zmiešajte vajcia s cukrom, pridajte vanilkový extrakt, tvaroh, mascarpone, vychladnutú čokoládu a všetko spolu opatrne do hladka vymiešajte. Jednotlivé suroviny by mali mať približne rovnakú teplotu, aby sa vám pri miešaní nezrazili. Boky tortovej formy vymastite maslom a nalejte do nej tvarohovú zmes. Pečte pri 150°C približne 45 min. a vytiahnite ju ešte predtým, ako vám torta zvrchu začne hnednúť. Povrch a konzistencia torty pred upečením majú byť kompaktné a pri potrasení zo strany na stranu nemajú pripomínať puding. Nechajte vychladnúť a uskladnite na celú noc do chladničky. Na druhý deň vymiešajte kyslú smotanu s troškou cukru, natrite na tortu a poukladajte na ňu ovocie. Dajte opäť na pár hodín do chladničky stuhnúť. Cheesecake podávajte chladný.


A ako torta dopadla? Kamarát pri preberaní bol trochu v rozpakoch a zhodnotil, že si nepredstavoval, že torta a celý dar budú také dobré. Navyše, torta prešla aj chuťovým testom celej rodiny a mama kamaráta si dokonca vypýtala recept. Takže, mám radosť. Z ich šťastia, radosti a spokojnosti – som rada, že som bola súčasťou.

Doplnené neskôr: Po viac ako týždni po oslave sa stala zvláštna vec. Kamarát mi volal, že oslávenec by rád objednal ďalšie dve torty a či ich stíham mať hotové o 2 dni. Súhlasila som, zaobstarala suroviny a po finalizácii predala ďalšie 2 kusy. Skvelý pocit, zvláštny, ale skvelý. Ďalší víkend som sa rozhodla, že tortu spravím aj pre nás doma, keďže som bola taká rozbehnutá a robila som ju už z hlavy, tak pripájam pár ďalších fotografií.

8 komentárov:

  1. tento cheesecake je uuzasny..robila som ho uz vela krat,a tiez par krat aj na zakazku:))uspech zaruceny:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hmmm, to vyzera super...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cheesecake je moje srdeční záležitost. Jenom by mě zajímalo, proč ho má peněženka tak nenávidí =)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pravda Pavlo, ale cheesecake je aj napriek jeho cene obrovská dobrota a kto vydrží nával mliečnych bielkovín jednoducho musí jeho čaru podľahnúť. Kedy uverejňuješ ďalší receptík? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Je ozaj fajn, aj ja ho idem robiť už druhý krát. A ja málokedy robím ten istý recept. Tento zdá sa budem robiť častejšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, s cheesecakami ani ja moc neexperimentujem. Väčšinou vychádzam z tohto môjho pôvodného receptu a upravujem len drobnosti. Nech chutí aj naďalej.

      Odstrániť
  6. Chcem sa opýtať či v ňom bola moc cítiť tá kyslá smotana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, smotanu cítiť trochu. Ak ju chceš ešte prebiť nejakou chuťou, pridaj vanilku alebo škoricu. Alebo ju vynechaj úplne, použij napr. šľahačku.

      Odstrániť