2. októbra 2011

Otloukej se bábovičko...

Otloukej se bábovičko, nebudeš-li se otloukati, budu na tě žalovati, knížeti pánu a ten ti dá ránu. 
Asi tak nejako vyzerali moje kuchárske začiatky a riekanka, aby sa dielo podarilo. Samozrejme v tom čase bola bábovka z piesku jedinou, ktorú som piekla. Riekanka bola drsná, rovnako ako väčšina rozprávok, ktoré sa deťom hovoria, ale ako deti sme sa nad nimi hlbšie nezamýšľali. Išlo o rýmovačku, ktorá mala pomôcť. Raz fungovala, inokedy nie. Dnes už používam pri vkladaní koláčov do rúry inú formulku, ktorú ani neviem, kedy a odkiaľ som vzala. Každý koláč, ktorý pošlem do vyhriatej pece, vyprevádzam so slovami: S pánem Bohem. A to nie som veriaca. Použila som ju prvý raz kedysi dávno, a odvtedy mi ostala.

S bábovkami som začala experimentovať až po prelúskaní sa skvelým Bábovkovým špeciálom na blogu gurmánky Šárky. Mnoho receptov sa dnes už v danej sekcii nenachádza, čo je škoda, ale našla som tam mnoho skvostných kúskov. K nim inokedy. Bábovka, o ktorú sa chcem s vami podeliť, je putovná a dostala som sa k nej na základe pozitívnych referencií od kamaráta z práce. Originálny recept je na stránke Apetitu. Ja som si receptúru po viacerých pokusoch upravila, takže nechávam na vás, ktorú si vyberiete. Príprava je ultra rýchla, jednoduchá a výsledok fantastický.

Tvarohová bábovka



Suroviny:
200 g detskej krupice
250 g mäkkého nehrudkového tvarohu
200 g cukru
160 g masla
4 vajcia
prášok do pečiva (bio Alnatura z DM)
citrónová kôra a šťava z polovice citróna (bio)


Postup:
V mise vymiešajte do peny žĺtka, cukor, zmäknuté maslo a šťavu i kôru z citrónu. Primiešajte tvaroh, pridajte štipku soli, ktorá vyzdvihne chuť. Pridajte krupicu, prášok do pečiva. Vyšľahajte bielka a zľahka zapracujte do zmesi. Cesto vylejte do vopred vymastenej a múkou vysypanej formy a dajte piecť na 45-55 min. Prvých 20 minút pečiem bábovku na vyššom stupni, cca 180°, neskôr teplotu znížim asi na 150°a dopekám. Či je bábovka hotová vám napovie vôňa, ktorá sa začne šíriť a samozrejme, aj špajlový test. Vynikajúco chutí ešte trochu teplá. 









Dobré drobné rady:
Použite nehrudkovitý mäkký tvaroh. Skúšala som aj tučný hrudkovitý, ale bábovka bola suchšia. Môžete skúsiť aj rôzne druhy tvarohov, čo sa týka množstva tuku. Pri použití tučného tvarohu získate vláčnejšiu, ale ťažšiu verziu, pri použití odtučneného tvarohu naopak ľahšie stráviteľnú bábovku. Kombinácia masla a tvarohu (tučný vs. odtučnený) je doslova citeľná. Odporúčam vyhnúť sa suchému hrudkovitému tvarohu.

Pre mňa sú bábovky akýmsi symbolom domova. Máte aj vy niečo podobné? Či už je to jedlo, vôňa a pod.

3 komentáre:

  1. babovka s tvarohom je pre mna ta naj..je uuzasne stavnata,takze dakujem za take krasne pripomenutie,ze som ju uz daaavno nerobila:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pdobnou jsem taky zkoušela, akorát tvarohu tam bylo dvojnásobek :D Můžu potvrdit, že tvarohová bábovka je nej! Kéž by moje taky vypadala tak krásně jako ta tvá! Máš opravdu luxusní fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Catalino, keďže tvoj blog a tvoje fotky sú nádherné, beriem tvoje slová ako veľkú pochvalu. Ďakujem krásne. A áno, máš pravdu, v texte uvádzam, že pôvodná receptúra je z Apetitu, kde je dvojnásobné množstvo tvarohu - takže chápem, že si sa k rovnakej bábovke mala šancu dostať :-) Občas mi pripadá, že dvojnásobná dávka je príliš veľa, tak som testovala iba s jednou.

    OdpovedaťOdstrániť