17. februára 2013

Zdravá kyslá kapusta?

Rozhodne, ale jedine domáca!

Prednedávnom som nemala možnosť vybehnúť na trh a kúpiť si skvelú Stupavskú kapustu od stánkarov z drevených kadí, a tak som bola odkázaná na bežnú obchodnú sieť (je to samozrejme sebaklam, lebo pri lepšom časovom plánovaní dopredu by som trhovníkov stihla v čase ich otváracích hodín.) Výber v obchode bol pomerne veľký, mohla som si vybrať kapustu červenú alebo bielu a dokonca od viacerých výrobcov. Klasicky som začala čítať info na obale a bola som zdesená. Okrem surovín, ktoré do kapusty patria prirodzene, našla som v každom jednom kapustovom vrecku nasypaných aj niekoľko Éčiek navyše! Nechápala som. 

Dnes sa mi do mailu dostala správa časopisu D-test o teste kyslej kapusty. Ich mailing odoberám hlavne kvôli informáciám o nebezpečných výrobkoch a tiež o vykonaných testoch. Raz som na nich už odkazovala, takže nech sa páči, komu sa ráči zaujímať sa viac o svoje zdravie a potraviny, výrobky, ktoré bežne spotrebovávame, na ich webe nájdete viac.




Z ich testu sa dozviete niečo o cestovateľskej histórii kyslej kapusty. O tom, že kyslá kapusta je živá potravina, ktorá dokáže prežiť aj 3 roky pri správnom skladovaní. V teste sa spomínajú všetky prospešné látky a vitamíny, ktoré by kapusta mala mať a dnes už nemá.
Mňa maximálne zaujala informácia o tom, že v rokoch 1953 až 1997 existovala stará československá norma, ktorá ku kapuste zakazovala pridávať okrem soli, kmínu a cibule akékoľvek ďalšie prísady, najmä nie chemikálie akéhokoľvek druhu, bieliace látky, konzervačné látky, ocot alebo kyselinu mliečnu. Žiaľ, tento zákaz bol v roku 1997 zrušený. Čo by chemický a potravinársky priemysel previazaný ruka v ruke nespravil pre "blaho" spotrebiteľa a pre nakumulovanie svojich ziskov, všakže?! Samozrejme, korporácie budú tvrdiť, že robia všetko pre svojich zákazníkov a "len" predlžujú životnosť produktov (pretože ľudia zleniveli)Vcelku by ma zaujímalo kde vznikla premisa, že zákazník chce konzervované potraviny a nie čerstvé?!

Kapusta, cibuľa, soľ a kmín – nič viac, nič menej


Suma sumárum: Veriť kapuste kupovanej v plaste neradno. Zabudnime na kupovanú kapustu, nebuďme leniví, vybehnime na trhovisko alebo pekne na jeseň kúpme si sud, kapustu a vlastné "zelí" si pekne sami natlačme. Pretože realita tam na trhu je krutá a najväčší zdroj vitamínu C a jedna z najzdravších potravín v našich zemepisných šírkach – kysnutá kapusta – už dávno nie je ani čerstvá, ani taká zdravá, aká by mala byť. 

11 komentárov:

  1. Tak presne kvôli tomuto si kapustu pekne každý rok robíme sami:) Moje dievčatá to už berú , ako jesenný rituál:)))Katka presne , ako píšeš zleniveli sme no na kyslú kapustu nedám dopustiť tá musí byť pekne domáca.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My sme chceli už minulý rok nakladať, ale zatiaľ nemám moc kde preskladovať. Tento rok spravím všetko preto, aby sme naložili! Adi, nakladáte do keramického suda? Aj cviklu dávate? Bo tam u vás v tomto kraji poznám ružovú kapustu.

      Odstrániť
    2. ...áno nakladáme do keramického suda:) a cviklu nedávam, ani červenú kapustu či modré hrozno lebo aj to som už videla tu u nás:)My dávame len základ kapusta , rasca, bobkový list a soľ to je všetko. Môj ocko dával ešte dve -tri jabĺčka o ktoré sme sa potom bili:)))

      Odstrániť
    3. ...jáááj a cibuľu som zabudla...

      Odstrániť
  2. hroza, co uz je v tych obchodoch. tiez mame stastie na domacu,od jednej aj od druhej babiny byva vyborna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to hej, žijeme dobu chemickú a určite bude horšie. Byť vychytralý spotrebiteľ s prehľadom bude hodne náročné. No, aspoň že pomaly smerujeme k vlasnej produkcii. Veľa zdravia na sever!

      Odstrániť
  3. presne tak! Domáca je domáca :) bez chemikálií. Takže pred cca dvoma týždňami som pokusne natlačila jeden 7dcl pohár. A po troch dňoch som mala skvelú kapustu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj záhradkárka. Už sa chystáš na sezónu? Ja sa uz neviem dočkať, kedy chytím do ruky rýľ! Teším sa na tvoje fotky zo záhradky a hocikedy napíš, akú ste mali sezónu alebo čo chystáš na tú novú (mail). Maj sa dobre Luci.

      Odstrániť
  4. Kapustu mám moc ráda, vařím z ní často, ale vždycky čekám na domácí. Ta je nej ;-).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. musim tento rok vyskusat.inak kupujem len v bio obchode

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja sa chystám na jesenné nakladanie, bude to premiéra, ale hodne sa teším. Nech sa podarí aj vám.

      Odstrániť