Našťastie, dozrievate postupne a pár stromčekov nám úrodu ešte nadelí. Mirabelky sú prekvapivé, chutné a nedocenené ovocie. Kto ich však spozná bližšie a dá im šancu, môže si ich užiť vo vlasnej kuchyni v celej ich kráse. U nás doma sa mirabelkuje na rôzne spôsoby – džemy, čatní, marmelády, sirupy, galetky, trené koláče, pudingy...
Tvarohový cheesecake s mirabelkami
Nedalo mi nevyužiť nádhernú paletu farieb mirabeliek, a tak vznikol sladko-kyslý mirabelkový cheesecake. Mirabely fantasticky svojou kyslosťou doladia sladký tvaroháč. Cheesecake som pripravovala na 3 rôzne príležitosti: 1) ako dar na oslavu, 2) ako ďakovačku susedovcom, 3) na zákazku do jednej brožúrky pre klienta.
Suroviny (na tortovú formu s priemerom 22 cm):
140 g celozrnných sušienok
60 – 70 g masla, Alsanu
100 g bielej čokolády
500 kg mäkkého hrudkovitého tvarohu (nesmie byť suchý)
75 g cukru
3 vajcia
1 kávová lyžička vanilkového extraktu (príp. vanilkového cukru s bourbon vanilkou)
štipka soli
Ovocný topping:
400 g ovocia – žlté a ružové mirabelky (príp. ríbezle, čučoriedky, jahody, černice)
50 g trstinového cukru
1 kávová lyžička kukuričného škrobu
klinčeky
šťava z citróna
voda
Postup:
Sušienky rozdrvte v igelitovom sáčku za pomoci kuchynského valčeka. Ide to jednoducho a rýchlo. Rozpustite maslo (Alsan, Floru) a zmiešajte v miske s rozdrvenými keksami. Tortovú formu s vyberateľným dnom vysteľte papierom na pečenie tak, aby prikryl iba spodok formy a prichyťte ho medzi spodnú a bočnú časť. Pretŕčajúce zvyšky papiera neodstrihávajte, papier čiastočne zabráni vytekajúcim tekutinám pri pečení a po upečení vám uľahčí manipuláciu. Keksy s maslom nasypte do formy, pomocou stierky rozdistribujte po celom dne, poriadne utlačte, vyrovnajte a dajte na 8 min. piecť pri teplote 160 °C. Po upečení vyberte a nechajte chladnúť.
V parnom kúpeli si rozpustite čokoládu. Mixérom vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte vanilkový extrakt, tvaroh, štipku soli, vychladnutú tekutú čokoládu a všetko spolu opatrne do hladka vymiešajte. Boky tortovej formy, v ktorej ste predpiekli sušienky, potrite maslom a nalejte na sušienky tvarohovú zmes. Pečte pri 150 °C približne 30 - 45 min. (v závislosti od rúry). Keď vkladáte cheesecake do trúby, vložte na spodok rúry veľký plech a nalejte doň vodu – zabráni prasknutiu cheesecaku počas pečenia. Cheesecake môžete nechať chladnúť priamo v rúre. Kým cheesecake chladne, umyte, očistite a vykôskujte ovocie. Vložte na panvicu, zasypte cukrom, pridajte klinčeky a nechajte prehriať. Hneď keď zmes zovrie, pridajte vo vode rozmiešaný kukuričný škrob, miešajte, kým zmes trošku nezhustne. Ovocná zmes nemá byť hustá, ale skôr tekutejšia. Odstavte zo sporáka, nechajte chladnúť. Po úplnom vychladnutí vyberte klinčeky a navrstvite na skoro vychladnutú tortu. Cheesecake musí chladnúť v chladničke počas celej noci. Podávajte ho vždy riadne zachladený – nevhodná teplota môže ubrať na chuti a kráse tohto vynikajúceho dezertu.
Moje babička měla na zahradě krásný strom plný žlutých mirabelek, milá vzpomínka na dětství, už jsem je hodně dlouho nejedla..:-)
OdpovedaťOdstrániťSoni, u vás v IT mirabelky nerastú? To je škoda, no, ale na druhej strane, máte iné zaujímavé ovocíčka.
OdstrániťKrásný koláč, který lahodí oku. mUsel být skvělý!
OdpovedaťOdstrániťVeru, chutil všetkým, čo ho chutnali. Na maďarskej dedine toho veľa o cheesecakoch nevedia, ale keď majstri kuchyne - Maďari - povedia, že je dačo fajné, tak asi je :-) Díky Vandi a pozdravujem.
Odstrániť...tak toto vypadá božsky...krásný blog.Věrka
OdpovedaťOdstrániťDíky Věrko, rada ťa tu uvidím :-)
Odstrániťtak toto je vážně mazec...musím poslat mé dcerce... http://culinairechristyn.blogspot.cz/
OdpovedaťOdstrániťto je přesně šálek její kávy... můj samozřejmě též...Věrka