Tekvicovo-petržlenová polievka
vegan
Ešte predtým však pridám moju jesennú vychytávku. Robila som túto sezónu opäť tekvicovú polievku podľa The Silver Spoon, čo bola u nás v rámci tekvicových pred rokom na vrchole. Skúsila som aj exotickú verziu Thajskej tekvicovej s rôznymi koreninami a kokosovým krémom. Fajnová, ale pre nás príliš mastná. No a do tretice – jedna z vlastnej tvorby. Pôvodne som zabrúsila po inšpiráciu znova do kuchárskej biblie The Silver Spoon a preštudovala si recept jedného zo šéfkuchárov. V momente, keď som sa dostala k surovinám ako ryba, smotana atď, som sa nadobro odklonila a razila si svoju cestu. Chcela som okrem tekvice pridať aj petržlen, čo bol vo výsledku skvelý nápad. Za nás doma – vynikajúca. Ja osobne ju dávam na úplný piedestál.
Suroviny:
tekvica (maslová, hokaido, ...)
petržlen
sušené alebo čerstvé byliny – šalvia, tymián
muškátový oriešok
zeleninový bujón (bezglutamanový)
olivový olej extra virgin
voda
soľ (nerafinovaná morská, himalájska, ...)petržlenová vňať
Postup:
Tekvicu ošúpte, vyberte jadierka a pokrájajte na malé kocky. Očistený petržlen pokrájajte na kocky veľkosti tekvice a dajte spolu s tekvicou do zapekacej misy. Pošpliechajte olivovým olemom, pridajte šalviu, tymián a postrúhajte kus muškátového oriešku. Prikryte vrchnákom alebo alobalom a dajte piecť na 180 °C do mäkka (cca 40 minút, ale môže to byť menej i viac – radšej po pol hodine kontrolujte). Rozpusťte bujón vo vriacej vode. Vyberte z upečenej zeleniny šalviu alebo iné hrubé stonky a zeleninku rozmixujte. Pridajte k nej bujón, podľa potreby osoľte. Prehrejte a môžete servírovať spolu s petržlenovou vňaťou.
Dobré drobné rady:
– petržlen vs. paštrnák: Odporúčam petržlen nenahradiť paštrnákom, polievočka bude vďaka nemu fajnovo sladučká
– bujón: ja 1 kocku bujónu zalievam skoro 2-násobným množsvom vody ako je uvedené v návode – bujón je tak menej koncentrovaný, menej slaný a jemnejší
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára