Keď záhradka a príroda dávajú, užívam ich dary naplno. Naše jahody začínajú byť po 2 rokoch v zemi v plnej kondícii a dávajú nám krásnu úrodu. Tie mladšie, namnožené len na jeseň, iba získavajú na sile, ale o rok očakávam veľké ja-hodovanie. Nenapadlo mi, že jahody možno v plnej sezóne zbierať denne. Jeden deň si poviem, že ešte nie je súca a druhý ju už na 100% vkladám do košíka alebo rovno do úst. Dozrievajú aj v tomto všelijakom počasí. Sú také zrelé a tmavé, že chytajú intenzívnu príchuť lesných jahôd. Jeme ich len tak surové, v ľahkých letných koláčoch alebo mixnuté v osviežujúcich minidezertoch či drinkoch. Jeden deň v kombinácii s vločkami, iný deň v galetkách, dnes v ľahučkej bublanine žltej ako mladé kuriatka – jarné domáce vajcia robia divy. A keď sa mi nechce vypekať alebo na to nie je dosť času, spravím rýchle a ľahké smoothie.
Jahodové smoothie s ovsenými vločkami
vegan
Keď sme boli decká a sezóna jahôd bola v plnom prúde, pripravovali nám naši doma Jahodovú džamaninku. Tak sa u nás doma hovorilo popučeným jahodám s čímkoľvek. Dôležité bolo pomliaždiť jahody len tak vidličkou, nechať väčšie i menšie kusy a dochutiť. Robili sa vo verzii s práškovým cukrom, sladkou smotanou, kyslou smotanou, jogurtom či šľahačkou – vždy podľa aktuálnych zásob. Biely práškový cukor ani žiadne mliečne výrobky u mňa doma už svoje miesto dávno nemajú, ale džamaninky sa nemienim vzdať. Pripravujem tak doma zdravšiu a stráviteľnejšiu verziu. Kombinácia obilnín a ovocia síce prekysľuje organizmus, ale mlieko a všetky mliečne výrobky robia to isté, takže volím plnozrnné obilniny (najlepšie aj s klíčkom) ako omnoho stráviteľnejšiu a nutrične hodnotnejšiu potravinu v porovnaní so všetkým mliečnym.
Suroviny:
jahody
jemné ovsené vločky (lámané)
kokosové mlieko (alebo iné obilné mlieko)
ryžový sirup
Postup:
Ovsené vločky prepláchnite viac krát v studenej vode – vyplavíte z nich otruby, nečistoty a zároveň aj časť lepku. Po prepláchnutí ich nechajte pár minút napučať v teplej vode. Vločky zmäknú a budú trošku slizké. Do mixéru vhoďte umyté jahody, vločky, pridajte kokosové mlieko aj s trochou kokosového krému, ktorý zozbierajte z povrchu vášho balenia (dodá smoothie intenzívnejšiu chuť). Rozmixujte, ochuťte pár lyžicami hustého sirupu. Môžete podávať ihneď, ale pár minút či hodín v chladničke pomôže prepojiť chute a osvieži ešte viac.
Dobré drobné rady:
Pomer surovín zámerne neuvádzam. Ak chcete smoothie ako nápoj, pridajte viac kokosového mlieka. Ak chcete ľahký dezert či menšie jedlo, spravte si hustejšiu verziu s väčším množstvom jahôd a vločiek. Husté smoothie ako mini jedlo zasýti, ale dobre poslúži ako rýchly a efektný dezert.
Jahodový tip na záver:
Tento rok som prišla na chuť kombinácii jahôd, sladučkého karamelového light muscovado cukru a hustého balzamika. Ak ste neokúsili, je to rozprávka. Možno jesť len tak (i keď balzamiko je pomerne intenzívne), skúsiť zdžemovať, alebo napácovať a použiť na koláč. Ja som ich v tomto páce použila na celozrnné galetky a výsledok bol neopísateľný. Balzamiko v jahodách podtrhne presne to, čo robí jahody jahodami. Neviem viac popísať, kto nevyskúšal, nevie a ani sa nedozvie. Podotýkam, treba kvalitné balzamiko, čím hustejšie, tým lepšie, to moje sa ledva leje.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára