28. mája 2015

Domáce a poctivé


Niekedy mám v kuchyni chuť na drobné špeciality. Trochu sa pohrať, poskúšať nové. Preto z času na čas vyrobím doma poctivé suroviny, ktorých kvalitu a hlavne výrobný proces mám pod kontrolou. Vstupné suroviny si volím sama, ostatné je na mne. Výsledok býva zaručený a dobrý pocit je na nezaplatenie.

Domáci tvaroh


Suroviny:
čerstvé plnotučné mlieko – 2 l (najideálnejšie je čo najtučnejšie mlieko, napr. z mliečneho automatu alebo domáce – čím má mlieko viacej tuku a je kvalitnejšie, tým viacej tvarohu z neho získame)
citrón (v prípade nutnosti urýchlenia kysnutia)




Príprava domáceho tvarohu:
V prvej fáze necháme plnotučné mlieko skysnúť na teplom mieste na kuchynskej linke. Tento proces trvá 2-4 dni. V prípade, že sa ponáhľame a chceme mať tvaroh skôr, môžeme pre urýchlenie skysnutia pridať šťavu z citróna. Skysnuté mlieko dáme do hrnca a veľmi pomaličky ho zahrievame. Nemiešame. Teplota, na ktorú mlieko zahrejeme, nám ovplyvní mäkkosť a suchosť výsledného tvarohu. Ak chceme mäkší tvaroh, mlieko zahrievame cca na 50 °C, ak hustejší a hrudkovitejší – tak na cca 65 ° C. Po cca 20 minútach pomalého zahrievania sa po stranách hrnca začne oddeľovať srvátka, tvaroh je hotový. Prelejeme ho do sitka s gázou, necháme odkvapkať a vychladnúť.
Z dvoch litrov mlieka sme získali 365 g chutného domáceho tvarohu.

Dobré drobné rady:
– nepoužívame trvanlivé mlieko z tetrapaku – tieto mlieka sú zbavené živých organizmov, poriadne nekysnú, horknú
– ak použijeme domáce mlieko, pred prípravou je potrebné ho pasterizovať – zohriať na teplotu 85 °C
– ak by sme si chceli pripraviť nízkotučný tvaroh, vo fáze kysnutia odoberáme smotanu / tuk, ktorý sa usádza na vrchu


Domáci jogurt


Suroviny:
nepasterizované plnotučné mlieko – 2 l
jogurt so živými kultúrami na naočkovanie – 150 g
nerezový hrniec a nerezová lyžica musia
zaváraninové poháre
kuchynský teplomer



Postup:
Čerstvé mlieko zahrejeme takmer až na bod varu, na cca 85 – 90°C a následne ho necháme prikryté pri bežnej izbovej teplote ochladnúť na 45 °C. Odoberieme približne 3 dl teplého mlieka a premiešame s jogurtom so živou kultúrou. Vlejeme naspäť do zvyšného mlieka, poriadne premiešame a naplníme pripravené vysterilizované zaváraninové poháre. Zaviečkujeme. Rúru si zohrejeme na 50 °C a na plech do rúry vložíme zaviečkované poháre. Ak budeme udržovať teplotu v rúre na 45 °C, jogurt budeme mať hotový približne za 3 hodiny. Ak zahriatu rúru zavrieme a nebudeme ďalej zohrievať, môžeme v nej nechať jogurty stáť napr. celú noc a ráno by mali byť jogurty hotové. Hotový jogurt by mal byť hustý a mala by sa vytvoriť srvátka. Tú môžeme nechať pred použitím jogurtov odkvapkať na noc v chladničke, čím získame extra hustý jogurt gréckeho typu.

Dobré drobné rady: 
– všetky poháre, nádoby a náčinia, ktoré pri príprave použijeme, musia byť dôkladne umyté, poháre na plnenie vysterilizované, aby sa nám jogurt podaril a neznehodnotil plyvom iných baktérií a mikroorganizmov
– ak ste zástancami klasiky, môžete si pripraviť jogurt aj tak, že naplnené poháre zabalíte do utierky a necháte ich chladnúť do rána pod klasickou perinou


Domáci syrec 


Suroviny na hrudku s priemerom cca 10 cm:
mlieko – 0,5 l
vajcia – 5 ks
soľ – 1 KL (alebo podľa chuti)
cukor – 1/2 KL
čerstvo namleté čierne korenie
zelené bylinky – napr. kôpor




Postup:
V miske si ručne alebo mixérom vyšľaháme vajíčka. Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme vajíčka a veľmi pomaly zahrievame. Ochutíme soľou, cukrom, čiernym korením. Nemiešame. Keď nám zmes cca po 20 minútach začne hustnúť, pridáme bylinky a začneme miešať. Nejde o miešanie, ale veľmi opatrne a pomaly presúvame varešku z jednej strany hrnca na druhú. Po zhustnutí zmesi uvidíme akoby redšiu praženicu a srvátku. Zmes prelejeme do sitka s gázou, utrasieme, uviažeme a necháme nad kuchynským drezom zavesené odkvapkať a formovať hrudku. Hrudku necháme visieť min. 4 hodiny, následne ju dáme vychladiť do chladničky. Podávame s tmavým celozrnným chlebíkom a zeleninou.

Dobré drobné rady: 
– hrudku možno ochutiť aj inými bylinkami – vňaťou z jarnej cibuľky, pažítkou, petržlenovou vňaťou a odvážnejší môžu pridať aj hrozienka

Čo dobrého zvyknete i vy doma robievať? 

3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Ďakujem krásne a som rada, že sa páčia. Ono, fotiť pri dieťati je vcelku kovbojka, ... opravujem, spraviť čokoľvek pri dieťati je riadna veda, hlavne keď sa človek rozhodne byť kontaktným rodičom ;-) Pozdravujem vás baby, hádam si už popíšeme častejšie. Pa a pozdravy aj Nutelke – vaša žužloška je ožužlávaná.

      Odstrániť
  2. ooo, tak to ma tesi, pozdravy odkazem :) cmuky

    OdpovedaťOdstrániť