Dnes mám pre vás 2 inšpirácie, jednu na chladné letné dni, kedy telo potrebuje zahriať a druhú na tie teplé, kedy sa človek chce jedlom príjemne osviežiť.
Kelový prívarok s údenou šunkou
Suroviny:
1 stredne veľký kel
1 cibuľa
250 g údeného mäsa (napr. kare)
rajčiny v konzerve
slnečnicový alebo olivový olej
kukuričný škrob na zahustenie
soľ
čierne korenie
Postup:
Cibuľku si nakrájame na drobno a necháme ju speniť na oleji. Kel očistíme a pokrájame na štvorčeky. Pridáme k cibuli spolu s nakrájaným údeným mäsom a chvíľu restujeme. Zalejeme trochou vriacej vody, pridáme rajčiny, čerstvo namleté čierne korenie a dusíme. Ak je to potrebné, dochutíme ešte soľou, väčšinou je údené dostatočne slané, takže soliť ani nie je potrebné. Dôležité je, aby sme kel úplne nerozvarili, udržal si konzistenciu a ostal al-dente chrumkavý. Nakoniec rozmiešame kukuričný škrob s trochou vody a kel jemne zahustíme. Podávame s omastenými zemiakmi posypanými čerstvými bylinkami alebo s čerstvým pečivom.
Morčacie mäso s mladým kelom, rajčinami a hrozienkami
Suroviny:
400 g morčacích pŕs
1 vajce
2 PL olivového oleja
nerafinovaná soľ (napr. himalájska)
zmes korenia pani Yoko od Sonnentoru
1 kg mladého kelu
4 jarné cibuľky
500 g rajčín
30 g hrozienok
čierne korenie
2 PL slnečnicového oleja
nerafinovaná soľ (napr. himalájska)
Postup:
Mäso umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké 5 mm plátky. V miske k nakrájanému mäsu pridáme 1 vajce, korenie podľa chuti a poriadne rozmiešame. Na panvici rozpálime olivový olej a mäso sprudka opečieme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme soľ, podlejeme trochou vody a udusíme prikryté do mäkka. Mladý kel očistíme, zbavíme ho tuhých stoniek a nakrájame na 2-3 cm veľké pásy. Rajčiny umyjeme a nakrájame na osminky, jarnú cibuľku na kolieska. Hrozienka opláchneme v teplej vode a dáme na chvíľu variť do vody. V hrnci rozpálime slnečnicový olej, urestujeme cibuľku, pridáme kel a sprudka opečieme. Pridáme rajčiny, soľ, čerstvo namleté čierne korenie a približne 3-4 minúty restujeme. Kel ani rajčiny nemajú byť rozvarené. K ľahko urestovanému kelu pridáme hrozienka a podávame ako prílohu k mäsu.
Dobré drobné rady:
- základom úspechu je nerozvariť kel, inak sa priblížite kelovej "brečke", ktorú si možno všetci pamätáme zo školských jedální.
- akúkoľvek koreniacu zmes si vyberiete alebo namiešate, dôležité je, aby obsahovala kurkumu, ktorá sa k hrozienkovému kelu mimoriadne hodí
- ja som použila koreniacu zmes pani Yoko od Sonnentoru, ktorá je síce určená primárne na tofu, ale mne osobne sa k morčaciemu mäsku veľmi hodila
Koreniace zmesi od Sonnetoru si naozaj neviem vynachváliť, už pri viacerých druhoch, ktoré som si odskúšala sa mi stalo, že sa mi ku konkrétnemu jedlu / surovine hodili ako "riť na šerbeľ". Odporúčam vám u Sonnentoru pre začiatok začať s testovacími sadami, budete tak mať možnosť vyskúšať veľa druhov, spraviť si prehľad a možno sa do niektorých tak ako ja zamilujete. Hmm, už teraz sa neviem dočkať cesty do mesta do nejakého bio obchodíku, kde si tú svoju ideálnu zmes poriadim.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára