14. mája 2012

Prvá, druhá, tretia

Každé ráno a každý večer počas týždňa si až neskutočným spôsobom užívam cestu do práce a domov. Až tak, že sa na ňu vždy vyslovene teším (samozrejme, iba na tú časť, keď budem mimo dosah Bratislavy a všetkého ruchu či šialenstva, ktoré k nej patrí). Cesta je pokojná, kľukatá, takmer bez áut. Pozorujem zľahka a bezpečne popri šoférovaní prírodu, počasie, sledujem ako sa striedajú druhy kvetov popri ceste. Každým dňom je badať, ako všetko okolo bujnie, raší, prekvitá a silnie. Nezabudnem pozdraviť bocianov, ktorí už pekných pár týždňov sedia na vajíčkach a neviem sa spolu s nimi dočkať ich drobizgu.

Vo štvrtok ráno sa mi po veľmi dlhom čase stalo, že som si z chuti v aute zaspievala. "Pěkná, pěkná, pěkná ..." Asi to bola prvá predzvesť fajnového dňa. Slnko ma nabilo energiou, príroda mi vylúdila úsmev na tvári a deň bol krásny (takmer ako každý jeden, do ktorého sa prebudím). Jar je v plnom rozpuku a prichádza čas, kedy začíname žať. Prvú vlastnú úrodu zasiatu vlatnými rukami a dary, ktoré nám náš milý pozemok nadeľuje.

Na tradičné talianske caprese a skvelú Napoletana pizzu sme použili prvé lístočky bazalky, ktoré musím pochváliť, nádherne vzišli. Vysiala som ich z bio semiačok z Hornbachu (Floraself), popresádzala a momentálne čakajú na teplé noci, kedy časť z nich bude môcť priamo na záhon medzi rajčiny, aby im dodali skvelú vôňu a chuť. Nejako som si pri siatí neuvedomila množstvo, ktoré získam a tak musím skonštatovať – budeme prebazalkovaní. Žiadna starosť – bazalku v kuchyni (vzhľadom na prevahu talianskej kuchyne, čo varím) užijem, časť nasuším, zamrazím, časť darujem – osoh z nej určite bude.

Začala nám prekvitať baza. Aj prebazovaní budeme! Nemusím už nikam za bazou chodiť, baza nám rastie kade-tade priamo na našom kuse zeme. Zber a sušenie som zahájila. Bazu chodím zbierať od detstva, suším a pijem v kombinácii s mätou ako čaj. Tento rok sa chystám aj na bazový sirup, len chcem nájsť slušný zdravý recept, v ktorom nebudem musieť použiť celý cukrovar.

Najväčším a najpotešujúcejším okamihom minulého týždňa bolo, že som vytiahla zo zeme plná nedočkavosti 3 redkvičky! Malé a krásne. Servírovanie v rámci predjedla bolo veľmi jednoduché. Opláchnuté vodou, podávané s vňaťou rovno do ruky. Štrngli sme si s ňou aj s našou milou návštevou a schrúmali ju ako zajace. Hm, teším sa na ďalšie. Už čoskoro.

Prvá, druhá, tretia

Pripájam pár momentiek a čakáme ďalej, čo nám pôda nadelí. 






Špe-špe-špe-špe-špe-špenát
Rebarbora
Nie úplne tradične poňatá záhrada a môj prvý záhradný dizajn


Tradičné ráno – cestou na bicykli

13 komentárov:

  1. Katuška teba je radosť čítať:-)...úrodu máte fajnovú, akurát v sobotu som tiež vybrala zo zeme dve redkvičky bo som bola zvedavá , ako sa im darí tam dole a celkom fajn no nie sú ešte také , ako tvoje , ale budú:-)Pá maj sa krásne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď sa mi podarí, chodím na náš kus zeme na chvíľu aspoň mrknúť každý deň. Cez víkend cestou z obchodu sa zastavím po pár hotových redkiev, to budú raňajôčky! Kukala som vašu rebarboru a máte ju už pekne veľkú. Ja som iba pred pár týždňami kúpila sadeničku, tak tá moja sa iba aklimatizuje. Vlastne, ako celá záhradka. Pekný deň ti prajem.

      Odstrániť
  2. Katka, parádna úroda! Celkom zdieľam tvoje nadšenie... Naozaj nádherné prostredie na život...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simi, no veď u vás na vašej novej záhradke a budúcej chate je nádherne! Krásny kopec, krásne prostredie. Som na vás zvedavá, veľmi.

      Odstrániť
  3. ooch,to je taka nadhera...vlastna krasna uroda,to je moj velky sen :) tesim sa aspon takto na dialku z tej vasej paradnej urody a nadherneho prostredia na tvojich foteckach :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mati, sny treba snívať, oni, ak sú správne nastavené, tak sa splnia. Hlavne netreba "tlačiť na pílu" – lebo všetko v živote sa nám deje v ten správny čas. Trpezlivosť ruže prináša (alebo úrodu alebo čokoľvek iné). Tebe sa tiež splnil možno sen, ktorý práve teraz žiješ a nijako si si ho neprivolávala. Všetko je super, hlavne aby sme boli zdraví.

      Odstrániť
  4. Ja sa vždy tak teším za babkou, keď to tu čítam:) Bazalku som aj ja zasadila a tešila som sa, že budem prebazalkovaná, ale nechápem, vzišiel iba taký 3cm pruh v kvetináči, alebo ako to nazvať. Ale aj tak, dobre že niečo:)
    A k tej tomu sirupu - minulý rok som skúšala dávať menej cukru a neodporúča - fakt to konzervuje a sirup proste asi má byť zo svojej podstaty sladký. Radšej dám viacej kvetov a potom menej (zato koncentrovanejšieho) sirupu do pohára, ako by mi malo zase pár fľaší prekvasiť, nehľadiac na to, že ich aj tak všetky nemožem skladovať v chladničke.
    Druhú várku som potom robila ako Klára http://kackazvykacka.blogspot.com/2011/06/baba-leze-do-bezu.html. Výborné. Aj tretí citrón, aj trochu viac kvetov nie je na škodu:) A radšej zasterilizovať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa plahočím podobným spôsobom s bylinkami, ale nie s bazalkou. Tá vzišla krásne, ale majorán a tymián pri predklíčení v kochlíku, len také framforce. Nejako sa im nechcelo, aj keď na dĺžku mali aj 10 cm, prišli mi stále ako tintítka. Takže som im pripravila šokovú terapiu a včera som ich šupla do jamy levovej, priamo na záhon von. Uvidím za pár dní, buď to rozchodia alebo sejem znova :) Ďakujem veľmi za rady k baze, nejakú ešte určite strhnem na sušenie a potom, keď si spomeniem, že mám kúpiť cukor, skúsim aj sirup. Neskúšala si náhodou verziu s medom, či funguje?

      Odstrániť
    2. Hm, som zmätená. Doteraz som žila v tom, že Farfalla je Češka a ty mi tu napíšeš krásnou slovenčinou! A to už ako? :-) Pekne ma daj do obrazu, ak to nie je tajomstvo.

      Odstrániť
  5. Krasne se to cte :) Vzpomnela jsem si na tebe, kdyz jsem pri prochazce v lese potkala snecka (http://photo.ritta.cz/wp-content/uploads/IMG_9476a_orez.jpg) a zavidim ti krasnou urodu. Je fakt, ze letos prvne sbiram domaci rukolu a svuj vlastni salat, ale priste toho asi zasadim/zaseju jeste o neco vic, zjistuju, ze domaci zeleniny ze zahradky snad nebude nikdy dost.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, so slimákmi to vyzerá tak, že majú suché obdobie a sú totálne pozaliezané. Hádam sa neprebudia a neprídu na to, že v časti záhrady som zasadila iné dobroty ako len burinu, na ktorej mi až tak nevadili. Úroda uvidíme, reďkovky už likvidujeme (začal ich jesť aj muž, ktorý teda k reďkovkám nemá absolútne kladný vzťah), strhla som už aj pár baby lístkov špenátu, ale je desne sucho, aj keď z času na čas polievam. Rukolu som tiež zasiala, ešte jej dávam chvíľku čas. Ak máš v záhradke / na balkóne miesto, skús možno špenát, reďkovky, tie mi prídu pomerne nenáročné. Plus, pomerne rýchlo po vysiatí môžeš zbierať. Noo, domáca zelenina zo záhrady, že jej nikdy nebude dosť, s tým zatiaľ neviem, či úplne súhlasiť. Myslím, že stále záleží od veľkosti záhrady množstva, ktoré zaseješ / zasadíš. Naši mali záhradku a likvidovať úrodu bol pomerne dosť boj. Treba zrejme s mierou, ja tento rok skúšam a pozorujem, koľko som zasiala a koľko sa nám urodí a koľko jedál uvaríme. Uvidíme pred zimou.

      Odstrániť
  6. Katka u mňa na blogu máš ocenenie ktorým by som ti chcela povedať , ako rada čítam tvoje príspevky:-

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľké ďakujem Ajka za tvoje úprimné slovká. Som veľmi rada, že môj blog robí radosť nielen mne, ale aj ostatným.

      Odstrániť