4. júna 2012

Víkendové pečenie

Každý víkend pečiem. Obe moje babičky boli veľké pekárky a víkend bez koláča neexistoval. Zvyk z rodiny je to pekný, a tak pokračujem v tradícii. Sobotné či nedeľné pečenie je pre mňa zažitý rituál, pri ktorom som sama sebou (nie že by som inokedy nebola), príjemne si oddýchnem a navyše pobalamutím naše zhýčkané chuťové bunky. Víkend bez koláča je pre mňa nekompletný a akosi sa mi neráta. Ak sme mimo domova, kompenzujem jednoduchým koláčom v týždni alebo predpekám na cesty napr. cookies.

Tri víkendy dozadu som mala v pláne dvojpečenie. Jedno štandardné pre nás (kysnutý koláč s ovocím a posýpkou – likvidujem špajzu), druhým (tvarohová bábovka) som sa chcela poďakovať našim susedom, ktorí nám pomohli. Kysnuté cesto si pomaly a krásne kyslo, bábovka sa už pár minút piekla v trúbe a ejhľa – galiba. Robila som všetko možné v kuchyni a zrazu, sporák / trúba – mŕtve! Áááááááá. Ešte predtým, ako by som skúsila začať panikáriť (čo sa mi moc nestáva), mi prebehli hlavou všetky možnosti a scenáre, čo včul. Šťukám, skúšam – nič. Poprehadzujem všetky poistky – nič. Sama na dedine, muž čo by sa kukol, čo som porobila mimo, všade naokolo Maďari, najbližší kamarát z dediny varí na dvojplatničke (dedukujem, že je teda bez rúry), bábovka v trúbe, cesto si kysne ďalej – sakra! Chytám do rúk slovník, hľadám ako sa povie rúra a letím v zástere k susede s tým, že potrebujem dopiecť u nej. Ona, milá Maďarka, po nemecky ani trochu. Skúšam slová rúra, kaput, bábovka, pečiem (v maďarčine). Pani zlatá so stoickým výrazom iba ukázala na poistky na ich dome (sme 2 domy na 1 pozemku), otvorila skrinku, ukázala, čo všetko mám pošťukať. Prešťukané, bežím nazad domov, otáčam ovládače a jupííí, rúra funguje. Letím nazad k susede, hlásim, že všetko je na porádku a ďakujem prevelice. Uf, to bylo vo fouz! Všetko som s prehľadom dopiekla, bábovku darovala a oba koláče sa vydarili.

Predminulý víkend som chcela skúsiť nový tvarohový koláč a tak som zo svojej zásoby vyberala recept, čo by sa mi hodil. Vonku horúco a slnečno, preto by rýchly a osviežujúci tvaroháčik padol vcelku vhod. Tento koláč som mala na muške už dlhšie, ale akosi sa naň dosiaľ nedostalo a iný ho vždy pretromfoval. Ale všetko príde v ten správny čas a ja dnes viem, že tento koláč je super, iba čakal, kým si recept podľa seba upravím a v horúci deň nás osvieži.

Citrónová tvarohová torta (alebo cheesecake po slovensky)



Suroviny:
175 g hladkej múky
110 g masla
30 g kakaa
50 g kryštálového cukru (biely / hnedý – podľa osobných preferencií)
troška prášku do pečiva (bezfosfátový Alnatura DM)
Na náplň: 
500 g tvarohu (mäkký, šťavnatý, s veľkými hrudkami – ja kupujem už len maďarský)
120 g práškového cukru
4 vajcia (ideálne domáce)
šťava a kôra z citróna (bio)

Postup:
Z múky, kakaa, cukru, prášku do pečiva a zmäknutého masla vypracujte cesto. Konzistentne aj vôňou vám možno bude pripomínať vianočné pečivo. S cestom sa nepracuje príliš komforne, lebo je viac rozpadavé ako držiace pokope. Ak sa vám bude zdať sypké, pridajte ešte kus masla, s citom. Keď budete spokojní, šupnite ho na chvíľu do chladničky (30 – 60 min.). Zatiaľ si v miske pripravte tvaroh, vajcia, cukor a pridajte citrón (šťavu aj kôru). Premiešajte, ak sa vám bude žiadať, pridajte ešte cukor – ja som skôr za menej sladkú osviežujúcu verziu. Tortovú alebo koláčovú formu som iba potrela maslom a vtlačila doň cesto (iba na dno, nie po stranách). Vaľkanie by bolo márne, toto cesto nedrží pokope. Na cesto som naliala tvarohovú zmes a s láskou poslala koláč do trúby. Piekla som pri 175-180 st., takmer hodinu (treba sledovať podľa typu rúry). Podobne ako pri cheesecakoch, pridala som do trúby nádobu s vodou. Po upečení nechajte vychladnúť. Ak sa vám boky prichytia na formu, poorezávajte okraje.



Pozn.: pôvodný recept a inšpirácia tuná

Dobré drobné rady:
Kakao: Ak neviete, kde zohnať dobré kakao alebo ktoré ďalšie zo spleti domácej ponuky vyskúšať, kúpte si kakao z Marks & Spencer. Je organic, fair trade a naozaj veľmi dobré. Som s ním spokojnejšia ako s originál Bernsdorpom.
Tvaroh: Keby sa vám zdal tvaroh príliš suchý, pridajte mlieko.

9 komentárov:

  1. Katka,
    tak toto je úžasná záležitost! Citrónové koláče prostě mají charisma, kterému podléhám dosti snadno ;-) Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravda Šárko, koláč bol preč raz-dva-tri. Cesto veľmi málo sladké, citrónový tvaroh skvelo osviežujúci. Krásnu nedeľu.

      Odstrániť
  2. to je krásna tradícia, Katka :) a koláčik sa Ti vydaril, na citrónový sa chystám aj ja, tak sa budem inšpirovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oj veru, čím som staršia, vidím hodnoty v úplne iných veciach a je to super. Vždycky som si o víkendovách vypekačkách babičiek myslela, či sa im to chce a dnes vidím, že je krásne upiecť a uvariť tým, ktorých má človek najradšej a sú mu najbližší.

      Odstrániť
  3. Kati, som sa dobre pobavila na tvojej prihode :-) az som zadrziavala dych, mao to spad a grady. Pacilo sa mi ako si sa vynasla a nerezignovala!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, veru, rezignovať som nemohla. Keby som piekla len pre nás, tak by ma to až tak nemrzelo, ale keď som piekla z vďaky za pomoc, musela som dielo dokončiť. Je to ale sranda, dohodnúť sa s ľuďmi, ktorým vlastne vôbec nerozumieš a napriek tomu, že hovoríme každý iným jazykom a neexistuje žiaden neutrálny jazyk, aj tak sa vždy vynájdeme a nejako sa dohatláme. Asi to bude vždy iba o tom, že ak sa ľudia chcú a potrebujú, tak sa dohodnú. Je to krásne.

      Odstrániť
  4. Katka, veselá príhoda, živo si ju viem predstaviť :-D Aj mne sa to stalo, piekla som klasické rohlíky, no zavolala som elektrikára (ešte že býva 5 minút odo mňa). Kakao sa mi v týždni minulo (mala som vynikajúce belgické), ešte som ďaľšie nekúpila, tak vyskúšam podľa Tvojej rady to z Marksu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, keď otestuješ, daj vedieť. Z môjho pohľadu je so slovenskými (pre mňa náhražkami) neporovnateľné. Daj vedieť, aj keby si nebola spokojná. Pekný krátky týždeň prajem.

      Odstrániť