4. mája 2014

Zmulčujte ich včas!

(krátke správy zo záhrady)

Na trhoviskách už možno nájsť prvé domáce jahody, ktoré zväčša pochádzajú z fóliovníka alebo skleníka. Majú už chuť reálnych jahôd, ale predsa, tie záhradné, čo dozrievajú na teplom slniečku, sú predsalen vyššia liga. Hrať začíname o pár týždňov! Ak si jahody pestujete sami, ešte pred samotným zberom spravte niečo pre seba a pre svoje jahody. Zmulčujte ich a poriadne! Pár týždňov pred prvým zberom vám tento jednoduchý grif môže tohtoročnú jahodovú sezónu veľmi spríjemniť. Zaopatrite si slamu, seno alebo lístie a priestor okolo jahôd zo všetkých strán vysteľte. Okolo jahôd spravte chutné jahodové hniezda. Pre mňa nie je nič horšie, ako vložiť si do úst jahodu plnú hliny a blata (ja to škrípanie pod zubami neznášam). Kým nie sú jahody čisté, nevychutnám si ich ani pri zbere a často ani doma. Do našich jahôd som investovala 1x – pri kúpe plántov minulý rok. Úroda v prvom roku nebola príliš veľká, ale ďalšie roky, to bude paráda! Počas leta jahody zapustili mnoho výhonkov, ktoré postupne zakoreňovali a vyháňali nové rastlinky. Na jeseň sa mi nedalo inak, len ich pekne postrihať, mladučké zakorenené rastliny vybrať a jahodové pole rozšíriť. No a tento rok máme jahodové pole vo veľkosti pôvodného x 4. Niekedy stačí naozaj málo – zapnúť mozoček, pozorovať záhradu a počúvať svoje záhradkárske inštinkty.




Zarobené kvašáky a čerstvé jahody – z trhu


Čo je mulčovanie a k čomu slúži
Mulčovanie je prikrytie pôdy zväčša organickou hmotou – lístím, senom (pozor, bez semien), slamou. Niekedy sa na mulčovanie používa aj papier či kartón. Posledné menované mi nesedia, takže ich nepoužívam – sú plné chémie – tlačiarenskej farby a lepidla. 
Mulčovaním sa predchádza nadbytočnému zablateniu, zabraňuje sa rastu burín, predchádza sa tvorbe plesní a zabezpečuje sa ideálna klíma a prostredie, ktoré udržiava v pôde potrebnú vlahu aj živiny. Pod vrstvou slamy pôda nepresychá, zvyšky korienkov a rastlín, ktoré na záhonoch nechávam, čiastočne prehnívajú a vyživujú pôdu. Mulč zároveň chráni drobné živočíšstvo, ktoré v prospech záhrady pracuje ďalej.



V našej permakultúrnej záhrade je mulč jej neoddeliteľnou súčasťou. Skoro vôbec nerýľujem, ale záhradu pred zimou prikrývam kadečím, čo sa na jeseň nakopí (slama, seno, lístie, rákosie, konáre). Počas zimy pod prikrývkou pôda veľmi nepremrzne a na jar si záhradu odkrývam postupne keď potrebujem, takže sa mi zbytočne nezaburiňuje, kým nezačnem siať a sadiť na konkrétny kus záhrady. Vrstvou slamy prikrývam aj všetky chodníky v záhrade, čím bránim zarastaniu burinou a umožním si prístup do záhrady aj priamo po daždi bez toho, aby som sa zablatila. Pestujem permakultúrne a miešam jednotlivé druhy rastlín na jednej ploche. Mulčujem aj na hriadkach, akurát dávam pozor na miesta, kde má rásť/rastie iný rastlinný druh, aby som ho mulčom neudusila. Do mulčovania na hriadkach sa púšťam zväčša až v čase, kedy sú rastlinky povyrastené a tak presne viem, kam mulč dávať. Mulčovať možno všetky vyššie rastliny – rajčiny, papriku, kel, kapustu, karfiól, melóny, tekvice, uhorky, hrach, ... – vo väčšinou tie, ktoré sa často predpestovávajú ako plánty. 

Mulč je skvelou pomôckou v inteligentnej záhrade. Pri malej investícii získate za málo veľa muziky a záhrada pracuje pre vás, nie vy pre záhradu. 

2 komentáre:

  1. Ahoj Katka, tvoja záhradka musí dýchať blahom. Z tých obrázkov čo vidím...máš to tam krásne také divoké . O tú divokosť sa snažím aj ja. Využívať znášanlivosť rastlín alebo keď si rastlinky navzájom pomáhajú. To s tými jahodami máš dobre vymyslené ja som donedávna mala takú tu čiernu priepustnú fóliu, ale už som ju zlikvidovala. Urobím to tak ako máš ty len musím počkať kým pokosíme :-) Prvé kosenie išlo pod ovocné stromky :-) A potom to pôjde postupne, ako budú rastlinky rásť. Paradajkam sa zatiaľ darí, ale nedám ich všetky do záhrady leto prežijú na balkóne potom ti napíšem aké boli :-)
    Maj sa krásne pozdravujem juh :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa pozdravov na sever, Adinka :-) Záhrada tento rok musela čakať, ale myslím, že trpezlivosť ruže prináša a akosi mám pocit, že som všetko čo som spočiatku "zanedbala" – už dobehla. Chýba mi de fakto už len pár vecí dosadiť a záhradu už budem len udržiavať. Rovnako aj ja využívam vzťahy medzi rastlinami a hádžem na riadky rôzne druhy. Teda, tento rok ako pred rokom, aplikujem riadkovú metódu, ale dávam vždy rôzne rastlinky (napr. riadok fazule, riadok uhoriek, riadok hrachu – táto kombinácia sa mi pred rokom veľmi osvedčila, tak tento rok ju mám podobne na inom mieste). O rok by som chcela sadiť podobne ako prvý rok. Viacero druhov na jeden riadok, ale neriadkovať - proste nahodiť a hotovo. Ja škaredú fóliu používam akurát na melóny, ale o rok myslím aj tie pôjdu do slamy. Som zvedavá, ako sa im bude dariť tento rok. Pred rokom som predpestovávala melónové plánty, tento rok som šupla semiačka rovno do zeme – tak im držím palce a dúfam v nich. Ja som už časť rajčín dala von - pred viac ako týždňom - a moc im to nezapasovalo, čo prišli tie chladné dni i noci. Tak s nimi posledné dni hovorím a presviedčam ich, že to prežíjú, že ich ten chlad len posilní. No a ak skapú, nič to - už začínajú klíčiť mraky rajčín zo samovýsevu (opadané rajčiny spred roka) - tak ich nechám vyrásť a použijem ich ako plánty - najšilnejšie a najprirodzenejšie :-) Teším sa na fotky od vás zhora, nech sa pokochám, vo vašej záhradke. Majte sa hore krásne - u nás už začínajú červenať jahody (dnes sa pýri prvá).

      Odstrániť