Ako lepšie môže človek osláviť jeseň, ako užitím si všetkých darov, ktoré mu jeseň prináša. Jeseň býva nádherná, hrá farbami a záhradkárska sezóna, aj keď sa blíži ku koncu, stále ponúka produkty, ktoré môžeme zúžitkovávať aj počas zimy.
Včera som na trhu natrafila na tradičné oranžové dyne a povedala som si, že je čas. Čas pripustiť si, že jeseň je tu. Čas tešiť sa z jesenných produktov a pustiť sa do prípravy sezónnych jedál. Jednu väčšiu polovicu dyne som si hneď zobrala a v momente kúpy som vedela, ako s ňou naložím.
Jesenná dyňová polievka
oranžová dyňa (mala som cca 1 kg pred očistením)
cibuľa (použila som 1 menšiu)
sladká smotana na varenie (použila som asi 0,5 dl)
kocka zeleninového vývaru (bio, používam Alnatura z DM – použila som cca 1/3)
olivový olej a maslo
bobkový list
čerstvá alebo mrazená pažítka
čierne korenie (čerstvo namleté)
čierne korenie (čerstvo namleté)
soľ (čerstvo namletá)
voda
Postup:
Pri použití množstva surovín sa pri tejto polievke riaďte citom a inštinktom. Žiadne predpísané množstvá surovín, ale ani druh ingrediencií, nie sú striktne stanovené.
Ak budete mať chuť zvoliť inú kombináciu korenia, skúsiť napr. rozmarín alebo muškátový orech, neváhajte. Ak vam to vaše chuťové alebo mozgové bunky nariadia, urobte čo požadujú!
Vody použite podľa toho, akú hustotu polievky chcete dosiahnuť, ja som chcela mať skôr hustejší krém.
Soliť jedlo som sa naučila takmer až na jeho úplnom konci, keď je takmer uvarené. Chute, ktoré do hrnca vložíte, sa tak viac rozvinú a vyniknú.
Neviem ako vy, ale ja sa teším. Na krásne šuchtavé lístie, na les voňajúci hubami, na ďalšie sezónne produkty.
dýňovou polévku jsme měli včera - úžasná chuť! fotky jsou krásné, hned bych si ji dala znova :)
OdpovedaťOdstrániť