25. septembra 2011

Sezónne ovocie – časť II. – JABLKÁ

Je jeseň a jednoducho si ju treba užiť. Určite je niečo, v čom nájdete čaro tohto ročného obdobia, tak ho využite naplno. Z gastronomického hľadiska sa jedná o bohaté obdobie. Reštauratéri, ktorí pochopili gastonómiu, ponúkajú sezónne menu, rozbiehajú sa husacie a kačacie hody, burčákové slávnosti vrcholia a o malú chvíľu príde čas aj na ochutnávku prvých mladých vín. Prípravy na zimu sa začali a rovnako s nimi aj zásobenie sa na dlhé chladné mesiace. 

Ešte ako dieťa si pamätám toto obdobie roka, keď sme s rodinou vyrazili na ďalekú chalupu k hraniciam s Maďarskom a išlie spoločne oberať jesennú úrodu. Chladné rána, denné zubaté slnko, ktoré nesmelo hrialo, vôňa jesennej trávy a voňavé jabĺčka, sladké hrušky, dule, orechy. Zbierali sme úrodu už skrehnutými rukami a ukladali ju do veľkých umelohmotných zelených prepraviek. Každý jeden druh voňal neskutočne a svojsky. Jabĺčka mali krásnu farbu, ktorá vynikala v začínajúcej hnedej farbe okolia. Boli už vychladené vetrom a najlepšie chutili hneď po odtrhnutí zo stromu. Niekedy sa mi pošťastí zbadať na trhovisku presne rovnaký druh jabĺk, ktoré sme kedysi pestovali a vtedy si spomeniem na ich chuť, vôňu a detstvo. Bez ohľadu na to, aký máte k jablkám vzťah z detstva, ak ich máte radi, dá sa s nimi neskutočne experimentovať pri sladkých aj slaných jedlách a vymýšľať nespočetné jablkové variácie. Nespornou výhodou sladkých jablkových receptov je, že vám pri pečení nádherne prevoňajú celý byt. 

Voňavý jablkový koláč

Recept som objavila na Šárkinom blogu, vyskúšala som ho pred dávnym časom a prvý pokus nedopadol dobre. Piekla som ho v časoch, kedy som na nezdar v kuchyni nebola vôbec pripravená. U samotnej autorky a jej verných fanúšikov som konzultovala príčiny môjho nezdaru. Koláč bol chuťovo vynikajúci, ale konzistencia nie. Napriek tomu som sa nevzdala nadobro, nechala som si čas a recept po dlhšom čase vyskúšala znova. Koláč som pri druhom pokuse piekla na výnimočnú príležitosť, takže som ho piekla s menším vnútorným chvením v žalúdku, ale verila som v dobrý koniec. Koláč bol vynikajúci! 


Suroviny:
180 g hladkej múky
180 g masla
110 g cukru
3 vajcia
5 – 6 jabĺk
prášok do pečiva (Bio od Alnatura z DM)
mletá škorica
rum (pár šplechov)
hrozienka (asi hrsť, prípadne viac)
pár vlašský orechov (nalámaných, nie posekaných ani pomletých)

Postup:
Celé vajcia, cukor a maslo vymiešajte do peny. Maslo môžete úplne roztopiť alebo ho použiť zmäknuté, recept funguje tak, či tak. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a škoricu, šľahajte. Vznikne vám polotekutá hmota. Hrozienka zalejte rumom. Ošúpte jablká a nahrubo postrúhajte, ak sú príliš šťavnaté, vytlačte z nich prebytočnú šťavu a primiešajte k cestu. Pridajte hrozienka aj s rumom, nalámte vlašské orechy. Pri tejto verzii jablkového koláča som mala ešte pár bobuliek čučoriedok, ktoré som do cesta prišupla, ale nijako výnimočne v koláči nezapôsobili. Formu na pečenie vymažte maslom a vysypte strúhanými orechami alebo kokosom. Vlejte do formy a dajte do vopred vyhriatej rúry (170 °C). Koláč bude upečený po 30 – 40 minútach, v závislosti od vašej rúry. Priebežnou kontrolou po 25 min. pečenia nič nepokazíte.



Drobné dobré rady:
Kde sa stala chyba pri mojom prvom pokuse? Alfou a omegou úspechu sú práve jablká. Nemám ešte vychytané a odsledované, ktorý konkrétny druh jabĺk je úplne najvhodnejší, ale dbajte na to, aby vaše jablká neboli príliš šťavnaté. Ak by boli, trochu šťavy z nich vytlačte a vypite. Ja som prvý raz šupla jablká aj so šťavou a môj koláč sa ad1) vôbec nechcel upiecť (piekla som ho vyše hodiny a špajlový test cesta pri pečení bol stále negatívny), ad2) aj po upečení bol koláč rozmočený a lepivý. Pozor, naopak, jablká nemôžu byť ani suché a bez šťavy, pretože váš koláč nebude šťavnatý, ale skôr gumový.
Úskalie č. 2: tvar formy. Pri prvom pokuse som použila bábovkovú formu, pri druhom tortovú. Rozhodne odporúčam použiť skôr tortovú formu, pretože koláč sa rozprestrie na širšiu plochu a viac sa prepečie.
Úskalie č. 3: forma s pevným, nerozoberacím dnom. Mám novú formu na tortu s odoberacím dnom, tak som ju chcela vyskúšať miesto starej, overenej nerozoberacej. Otestované, potvrdené – pre tento koláč je úplne nevhodná. Všetky šťavy, ktoré majú ostať v koláči a tvoriť jeho výraznú chuť, pri pečení vytečú.

Koláč je úplne jednoduchý na prípravu a svojou chuťou plnou masla a voňavých jabĺk si vás získa. Zaručeným ťahákom v tomto koláči sú nalámané vlašské orechy, ktoré v tomto koláči robia divy. Stačí, ak ich nalámete na štvrtiny, získajú prazvláštnu konzistenciu a sú najzaujímavejším prvkom na koláči. Podotýkam, že vlašské orechy nemám príliš rada, najmä ak sú pomleté, ale v tomto koláči sú geniálne. Všetky moje pripomienky k nezdarom nech sú vám iba dobrou radou, určite sa nimi nenechajte odradiť.
Keď koláč vyskúšate, dajte vedieť.

1 komentár:

  1. hmm..aj mne sa v tomto obdobi vynaraju hlavne spomienky na detstvo..hned ako zacitim vo vzduchu jesen,a postekli ma zubate slniecko,hned sa mi vybavia rodinne oberacky,ktore som ako dieta moc nemusela,ale pritom na ne dodnes rada spominam..ulepene ruky od hrozna,pagace od babky,cela rodinka pokope...mile casy:)dakujem,ze som si pri tvojom prispevku zaspominala,uvod si napisala tak krasne nostalgicky,ze sa nedalo odolat:))

    OdpovedaťOdstrániť