V susednom Burgenlande v okolí Neusiedlu je sezóna zberu viniča v plnom prúde. Lány a lány vinohradov sa tiahnu všade, kam oko dovidí. Sú nádherné, také úhľadné a plné hrozna. Ešte krajšie však je – vidieť ako sa o svoje bohatstvo domáci starajú. Všade popri ceste obiehate malé traktory s vrchovato naloženými vlečkami hrozna a neostáva vám iba myslieť, koľko roboty je za jednou fľašou vína. Množstvo úmornej práce, hodín strávených na poli od jari až do jesene a fľaša vína sa potom predá za pár eur. Smutné.
Pohladení jesenným slnkom sme sa vracali domov s dobrou náladou a primerane vyhladovaní na to, aby som pripravila rýchle cestoviny s vôňou leta a farbami Talianska. Talianska kuchyňa je u nás ako doma. Zbožňujeme ju pre jej mnoho predností: rýchlosť, jednoduchosť, farebnosť a najmä filozofiu 3 chutí. Čím menej druhov surovín použijete, tým geniálnejší výsledok dostanete. Bravo!
Orecchiette con pomodori, pomodori secchi e capperi
(Orecchiette s rajčinami, sušenými rajčinami a kaparami)
sušené cestoviny (orecchiette)
rajčiny
sušené rajčiny
kapary (nakladané v soli)
čerstvá bazalka
soľ, čierne korenie, olivový olej
parmezán
Postup:
Príprava je veľmi jednoduchá. Neuvádzam žiadne presnejšie gramáže, ani počty. Pri cestovinách sa riadim tým, čo mám doma (surovinami aj množstvom) a vždy varievam podľa (po)citu. Oblanžírujte rajčiny, zbavte ich nestráviteľnej šupky, nakrájajte a dajte restovať na silný oheň na olivový olej. Keď sa vám začnú roztápať, vypnite oheň, odstavte, pridajte pár nakrájaných sušených rajčín a kapary nakladané v soli. Premiešajte a nechajte len tak mimo horáku na chvíľu stáť, aby sa vám prepojili chute. Ochuťte čerstvo namletým čiernym korením, soľou podľa potreby (pozor na soľ z kapár) a čerstvo nasekanou bazalkou. Pred podávaním postrúhajte parmazánom.
Drobné dobré rady:
Používam kapary nakladané v soli, nie sú deformované chuťou nálevu.
Cestoviny varievam al dente s použitím minútky. Vždy si čas nastavím o minútu menej ako je uvedené na obale a po uplynutí tejto doby ochutnávam, kým mi nevyhovuje ich tvrdosť.
Čierne korenie, soľ aj parmezán vždy čerstvo meliem a strúham – dodajú jedlu výnimočnú chuť a vôňu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára