18. novembra 2011

Dedičstvo

Človek môže zdediť čokoľvek. Tok zdedených vecí zväčša nevieme ovplyvniť. Nech už ide o čokoľvek, sú to veci, ktoré majú históriu, spomienky a sú plné emócií. Majú pre nás čaro, ktorému nikto iný nikdy neporozumie a hodnotu, ktorú vieme vyčísliť iba sami. Keď sa naša babička z otcovej strany minula, otec sa ma opýtal, čo by som chcela. Napadli mi ihneď 2 veci: babičkin zošit s receptami a bodkované šálky. Pamätala som si ich od útleho detstva a vždy keď sme prišli k babičke na návštevu, z ničoho iného ako z hrnčeka s bodkami som piť nechcela. O zošit bol v rodine veľký záujem, chcela ho otcova sestra, sesterka aj ja. Mám ho a je geniálny. Text písaný rukou odhaľuje viac, ako by si autor chcel pripustiť. Je plný známych mien ľudí, od ktorých recepty pochádzajú. Navyše je doplnený rôznymi receptami a vystrihovankami z časopisov a novín z minulosti. Reklamy a kresby z povojnového obdobia, ústrižky novín z čias totality. Keď som ten zošit chcela, netušila som, čo všetko s ním dostanem. Otvárajúc ho prvý raz u mňa doma, som iba dojatá a rozčarovaná otáčala list za listom.

Recept, ktorý prikladám je od mojej babičky a najviac reprezentuje moje detstvo. Je to recept, na ktorom sme participovali skoro celá rodina. S mamou a bratom sme vážili, miešali, šľahali alebo len tak z výšky zo stoličky pozorovali mixér, ako v ňom šikovne behajú lopatky a vytvárajú našu víkendovú dobrotu. Úlohy sme mali nejako prirodzene rozdelené a robota nám išla od ruky. Najviac sme sa vždy tešili na vylizovanie zvyškov cesta, čo vždycky sprevádzali upozornenia, aby sme ich nejedli, že nás budú bolieť bruchá.

Bábovka podľa nášho rodinného receptu – domažlická




Suroviny – pôvodná receptúra:
380 g polohrubej múky
380 g cukru (dávam menej)
200 g masla
1 hrnček mlieka (asi 2,5-3 dl)
5 vajec
štipka soli
šťava z citróna
prášok do pečiva (bezfosfátový Alnatura)
práškové kakao (cca 1 PL alebo viac, podľa chuti)
maslo a múka na vymazanie a vysypanie bábovkovej formy

Postup:
Oddeľte bielka od žĺtkov a bielky zatiaľ odložte do chladničky. Žĺtky vymiešajte s cukrom a maslom do peny. (Mne pomaly dožíva kuchynský robot a občas sa mu už veľmi nechce pracovať, tak som sa musel spoľahnúť na staré zlaté metódy. Už v samotnom recepte mojej babičky je jasne napísané: trieme asi 15 minút. Poviem vám, je to makačka! Vyšľahať cukor s maslom a žĺtkami do peny vás príjemne v hmlistý jesenný deň zahreje. Aj keď moje odhodlanie bolo veľké, 15 minút ručného šľahania a trenia som nevydržala.) Pridajte múku, prášok do pečiva, štipku soli, hrnček mlieka, šťavu z citróna a všetko spolu poriadne premiešajte. Odlejte polovicu zmesi do druhej misky a primiešajte do nej kakao. (Z detstva si pamätám, že sa mame občas kakao nepodarilo rozmiešať poriadne a tak vznikli v ceste malé kakaové hrudky. Desne mi chutili a nech robím čo robím, dnes ich do cesta za nič na svete neviem dostať!) Vyšľahajte sneh z bielkov a polovicu primiešajte do svetlej zmesi a druhú do kakaovej. Vylejte obe zmesi do vopred vymazanej a vysypanej bábovkovej formy v poradí, v akom si zmyslíte. Bez ohľadu na to, o aký vzor sa pokúsite, cestá si nájdu svoje miesto a aj tak vám vznikne úplne iný ornament, ako si naplánujete. Vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 °C, pri tejto teplote pečte 20 min., následne teplotu znížte na 150 °C a pečte asi 25 min. Pred upečením skúste špajlový test a keď vám špajla ostane suchá, je hotovo! Bábovku vyklopte, počkajte, kým si trochu odpočinie, aby vám pri nedočkavom krájaní celá nespľasla. Cukrujte, krájajte, chutnajte a užívajte si prevoňaný byt a teplo rodiny.

Domažlická bábovka podľa mojej babičky a hrnek s puntíkama























Dobré drobné rady:
Experimentujte s mierou. Kúpila som si novú formu na pečenie – kombo tora + bábovka v jednom. Na tortu funguje vcelku spoľahlivo, ale bábovka v nej nevyzerá úplne podľa mojich predstáv. Tradičná bábovková forma je jednoducho istota.
Bábovka vám pri pečení možno zhora pukne. Ale neľakajte sa, na chuti sa nič nezmení.

8 komentárov:

  1. juuuj, to je nadhera, babovka aj ten predhovor. ja mam presne tuto istu kombinovanu formu, ale tiez mi ten babovkovy tvar nesedel,tak som si uz zabezpecila klasicku babovkovku :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásny recept s nádherným príbehom ... ja milujem staré recepty :) ... tiež mám túto novú formu, ale aj tak najradšej pečiem v tej starej otlčenej po babičke :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krasna babovka, rozmyslam co rychle upiect, tvoj recept sa mi hodi. Citron som do babovky myslim este nedavala, u nas siel vzdy rum, ale skusim s citronom, nim sa neda nic pokazit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dievčence, ďakujem za milé slová pochvaly :-)
    Marysity a Jane: veru, máte pravdu. Staré formy sú úplne najlepšie, Vlastne sa chystám ešte na jednu časť babičkinho dedičstva, naši majú staručičkú formu zatiaľ na chate, je treba ju opraviť, ale je to forma, ktorá nielen nádherne vyzerá (dnešné sa ani náhodou nechytajú), je desivo ťažká (zrejme liatinová) a má neskutočne odžité! Stalo sa mi, že jednu formu veľmi obdivovala na webe s Bábovkovým špeciálom u Šárky, vlastní ju coco-choc a neskôr som sa dozvedela, že tá po babičke je úplne identická. To bolo dojatie!

    Miška - skús, tento recept je fakt rýchly. S citrónom skús vychytať správny pomer, ak máš dosť kyslý citrón, daj polovicu, ak menej, kľudne aj celý. A neváhaj namočiť prst do cesta a ochutnať, či sa ti ho v ceste pozdáva dosť. Ja som teraz dala celý, ale ani ten nestačil vyvážiť chuť cukru (aj keď som cukru dala menej ako obvykle). Citrón v tejto bábovke perfektne vyvažuje a podtrhuje jej chuť. Bude ho perfektne cítiť najmä v svetlej nekakaovej časti bábovky. Držím palce. Nech vám doma chutí.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nadherne napisane,Katka!!!a babovka vyzera taaak jedlo,ze som dostala strasnuuu chut..neviem ako to zvladnem:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krasny pribeh. Vratil ma spomienkami spat do mojho detstva. Aj my mame taky zosit, zatial ho vlastni mamkina setra. Moja sestra si z neho vyzobrikala jednu stranku a tu olemovala cipkovanou krajkou a vlozila do dreveneho ramceka na fotografiu . Aspon takuto milu spomienku si urobila na nasu drahu nagymamu. Babovka je super zalezitost a ten citron je ozaj skvely v nej.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Uplne jsem se dojmula... Nase babicka je sice porad s nami, ale pred lety ji zlodeji vykradli byt a ukradli i sesit s recepty... A babicka ve svych 90ti si je uz bohuzel nepamatuje...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moc krásný příběh. Osvědčených babiččiných receptů není nikdy dost!

    OdpovedaťOdstrániť