10. decembra 2011

Prípravy sa začali

Alebo radšej zavčasu ako so stresom
Vianoce nám už pomaly dýchajú na krk, aj keď vonku po zime zatiaľ ani chýru, ani slychu. Mám pocit, že si na zmeny v počasí postupne zvykáme a napriek tomu, že v kútiku duše všetci túžime po Bielych Vianociach, veľmi v ne už neveríme. Veď uvidíme, čo nám príroda nadelí za najbližšie 2 týždne.

Minulý víkend sme si dali predvianočné stretnutie s priateľmi z rôznych kútov republiky a teraz už aj sveta. Naša tradícia je už niekoľkoročná a každý rok naberá na sile a hodnote. Vždy okolo Mikuláša sa stretneme v Bratislave, v sobotu sa ide na viedenské vianočné trhy a ostatné dni sa testujú tie bratislavské. Varíme popritom doma, alebo jeme niekde vonku a všetko sa točí popri dobrom jedle a pití. Najkrajšie na našich stretnutiach je, že sa mnohí vidíme iba ten jeden krát za rok a to je pre nás to najvzácnejšie, čo si navzájom môžeme dať.

Pomaly badám, že foodblogeri sa rozbiehajú, a aj keď nábeh je iba pozvoľný a vianočnými dobrotami sa to u kolegov zatiaľ nehemží, tuším, že najbližšie dni bude rušno. Tak to má byť, každý ideme vlastným tempom. Ja som prípravám na Vianoce akosi prirodzene privolila až po stretnutí s priateľmi. Doma si počas víkendov a po večeroch púšťame staré jazzové vianočné pesničky a máme veľkú pohodu. Ak ste duša nostalgická, čo prichádza až s vekom, alebo sa chcete vianočne naladiť, vrelo odporúčam: iTunes/Radio/Jazz/Adore Vocal Jazz. Tento týždeň som si spravila čas na spísanie zoznamu na naše vianočné menu a všetky dobroty. Z mojich zozbieraných bookmarkov s názvom Vianoce som si vybrala, čo bude "na programe" tento rok a pripravila si nákupný zoznam, aby som na nič nezabudla. Mnoho skvelých surovín máme doma, ale predsalen zásoby priebežne míňame, tak bolo treba skočiť medzi vytrvalých trhovníkov a nakúpiť v predstihu. Skvelé pikantné klobásky na kapustnicu už rozvoniavajú v chladničke, kilo masla čaká na svoje upotrebenie v koláčikoch a dokonca nám už na balkóne nasáva vodu vianočný stromček. Tomu sa teším tento týždeň najviac. Po minuloročnej naháňačke za stromčekmi jeden deň pred Vianocami som poverila muža, aby sme tento rok nevyberali z posledných stromčekov na trhu, aj keď ten náš bol krásny. Misia splnená a Vianoce môžu prísť. Ak patríte k ľuďom, ktorým záleží na prírode okolo, možno aj vám spraví radosť stromček z Ikea. Je za skvelú cenu, môžete ho po Vianociach vrátiť, dostanete späť časť peniažkov, z vášho stromčeka sa vyrobí ďalší nábytok a v okolí Bratislavy za stromček, ktorý bol vyťatý pre vás, zasadia nový. Výborný nápad: marketingovo aj ekologicky.

Dorazila som domov s plnými taškami zásob, uviazala si zásteru a pustila sa do roboty. Výsledok je, že v chladničke odpočívajú 2 cestá a doma nám už rozvoniavajú víkendové koláčiky. Stal sa zo mňa tradicionalista. Aj to prichádza s vekom. Moja babička zvykla piecť každý víkend a táto milá tradícia prešla na mňa. Darmo, láska ide cez žalúdok a nikto mi tento fakt nevyvráti. Skúste sa niekedy zamyslieť nad tým, aké sú vzťahy v rodinách, v ktorých sa nevarí. Vcelku zaujímavá téma na rozmýšľanie a analyzovanie. Ale späť k tradíciám. Čím som staršia, tým sú mi všetky tradície srdcu bližšie. Vidím za nimi históriu, veľa úsilia a energie, ktorá sa z dnešného sveta vytráca. Tradície majú hodnotu. Pripájam preto jeden historický tradičný recept z kolekcie receptov, ktoré mám po babičke. Je ultra jednoduchý, zapamätateľný a veľmi chutný.

Tvarohové koláčiky (ako) od babičky


Suroviny:
tvaroh – hladká múka – maslo (pomer: koľko tvarohu, toľko masla, toľko múky; robievam z 250g)
štipka soli
trochu cukru (práškového, 1-2 PL)
lekvár na plnenie


Postup:
Maslo si nakrájajte na menšie kocky a nechajte chvíľu stáť. Pridajte tvaroh, múku, štipku soli a cukor a spracujte na cesto. Môžete ho dať na chvíľu do chladničky alebo s ním môžete pracovať hneď, podľa toho, ako veľmi sa na výsledok tešíte. Rozdeľte cesto na 2 rovnaké časti a vyvaľkajte na hrúbku max. 2 mm. Radielkom si pripravte štvorčeky podľa veľkosti, ktorú chcete dosiahnuť a plňte lekvárom. Zlepte všetky konce do tvaru taštičky. Pečte do ružova, na 180°C približne 10-12 minút podľa typu rúry.

Dobré drobné rady:
Použite hrudkovitý tvaroh, z vaničkového by ste dostali dosť blatové cesto. Pri hrudkovitom tvarohu bude cesto vláčnejšie a nadýchanejšie. Tvaroh však nesmie byť príliš suchý.
Mne sa v tomto recepte veľmi osvedčil jahodový lekvár. Perfektne sa hodí k chuti krehkého tvarohového maslového cesta. Skúšala som aj čierno-ríbezľový a pár kúskov s čokoládovou plnkou, ale jahody sú jahody.
Čím menšie kúsky sa vám podaria, tým budú taštičky roztomilejšie a jediteľnejšie.

4 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tie odfotene zajdky su tvoje? Mavali sme na nich kilo cukru, nie? A co je to Radielko, to pokrcene koliesko? Btw, ak ti chybaju biele vianoce tak nas prid pozriet.... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veru, moje, jasné, že moje. No, my moc necukrujeme, tak to sa ti preto nezdajú :-) Hej, radielko je radielko, točivé koliesko otočné v osi, čo pekne miesto nožíka krája cesto. Aj taliani majú podobné na pizzu, len väčšie a ostrejšie. Aktuálne, u nás máme dnes orkán Joachim. Biele vianoce nestíhajú, máme 8 st. a leje (zatiaľ).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mám rada tradície a snažím sa ich aj dodržiavať, aj keď nie vždy sa mi to darí :) ... a tieto tvarohové koláčiky poznám, sú úžasné ... Krásne a pokojné Vianoce želám ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť