Nejdem sa ospravedlňovať, lebo nie je za čo, taký je život. Prináša i berie a inak to ani nebude. Dnes tu mám pre vás zo šuflíka zopár polievkových ochutnávok. Všetky suroviny sú stále aktuálne sezónne, takže si s nimi môžete spríjemniť posledné zimné dni a už sa všetci môžeme tešiť na jar.
Tekvicová polievka
Suroviny:
1 kg tekvice
1 petržlen
1 mrkva
sušené alebo čerstvé byliny – šalvia, tymián
muškátový oriešok
1 kocka zeleninového bujón (bezglutamanového)
2-3 PL panenského olivového oleja
voda
soľ (nerafinovaná)
petržlenová / zelerová vňať
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do zapekacej misy, pošpliechame olivovým olejom, pridáme šalviu, tymián a nastrúhame muškátový oriešok. Zakryté pečieme na 180 °C do mäkka (cca 40 minút). Upečenú zeleninu rozmixujeme, pridáme k nej zeleninový vývar z kocky. Osolíme a varíme 5 minút. Servírujeme s petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.
Cviklová polievka s pravou fetou
Suroviny:
400 g cvikly + 50 g na servírovanie
400 g paradajok (prípadne paradajok v plechovke)
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 liter silného hovädzieho vývaru
100 g pravej gréckej fety (ovčej)
2 PL panenského olivového oleja
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
estragón
Postup:
Očistenú cviklu postrúhame na hrubé rezance. Nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak dáme speniť na oleji. Postupne pridáme cviklu a chvíľu restujeme. Zalejeme vývarom, osolíme, pridáme estragón a varíme takmer do mäkka. V prípade, že použijeme čerstvé rajčiny upečieme ich s trochou oleja v rúre – cca 25 min na 180 °C. Následne ich zbavíme šupky, dužiny a nakrájame ich na menšie kúsky, pridáme k cvikle. Ak použijeme plechovkové, pridávame ich k cvikle, keď je polomäkká. Polievku uvaríme do mäkka. Dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a pri servírovaní každú porciu dozdobíme pravou ovčou fetou.
Katkin tip:
Polievku možno podávať za studena i za tepla. Pre spestrenie možno do polievky pridať pár šplechov kvalitnej vodky.
Krémová polievka z ružičkového kelu s cheddarom
Suroviny:
500 g ružičkového kelu
2 stredne veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
3 PL olivového oleja
zeleninový vývar (750 ml až 1l)
50 ml smotany na varenie
100 g cheddaru
Postup:
Na 2 Pl olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme ružičkový kel a chvíľu restujeme. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme tak dlho, aby sme kel úplne nerozvarili. Polievku rozmixujeme, pridáme sladkú smotanu, 1/2 nastrúhaného syra, dochutíme soľou, prípadne čerstvo mletým čiernym korením a varíme 2-3 min, kým sa syr nerozpustí. Každú porciu pri servírovaní pokvapkáme olivovým olejom a posypeme zvyškom strúhaného syra.
Ta polévka z růžičové kapusty vypadá velmi lákavě. Cheddar k tomu, to ráda vyzkouším!
OdpovedaťOdstrániťAhoj Vando, áno tá polievka je naozaj zaujímavá. Doteraz som nikdy ružičkový kel nemixovala, ale je to dobrota, takže naozaj odporúčam. Otestujte, možno aj tvoje deti si pochutnajú, keď neuvidia kapustičky vcelku ;-) Pekný deň ti prajem.
Odstrániť