A aj keď mám rada veci vždy na mieste (a naša drobka evidentne tiež), niekedy je fajn spraviť veci opačne. O koláčoch to platí obzvlášť – niektoré treba jednoducho spraviť dolu hlavou! Ten dnešný, ktorý som pre vás vybrala, je skvelým príkladom. Všetko v ňom má svoje miesto – aj keď je obrátený. Orechy, med, smotana, hrušky, kardamóm... chute spolu ladia a výsledok je prekvapivý. Ak sa vám zapáči, skúste. Ja keď ho budem piecť nabudúce, jednoznačne potrebujem ubrať. Cukru i medu, na mňa bol stále príliš sladký ;-)
Obrátený hruškový koláč s orechami a medom
/12 porcií, tortová forma Ø 26 cm/Suroviny na cesto:
200 g hladkej múky
120 ml kyslej smotany
1 vanilkový struk alebo bourbon vanilkový cukor
2 vajcia
75 g trstinového cukru
70 g medu
1 KL rozdrveného kardamómu
1,5 KL prášku do pečiva (bezfosfátového)
štipka soli
maslo a krupicu na vymazanie a vysypanie formy
Na topping:
50 g masla
50 g trstinového cukru
75 g medu
100 g vlašských orechov
2 hrušky
Postup:
Hrušky si očistíme a nakrájame na 3-4 mm hrubé plátky. Na topping si rozpustíme maslo, pridáme k nemu cukor, med a za stáleho miešania prehrejeme, kým sa cukor a med nerozpustia a nevznikne homogénna hladká zmes. Boky tortovej formy vymažeme maslom a vysypeme krupicou, nalejeme do nej zmes masla, cukru a medu. Naaranžujeme navrch hrušku a pomedzi ňu naukladáme nasekané orechy. Odstavíme a pripravíme si cesto. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a medom do peny. Pridáme vajcia, kyslú smotanu, štipku soli a prešľaháme. Primiešame múku, prášok do pečiva, vanilku a kardamóm. Vyšľaháme hladké cesto a nalejeme ho do formy na hrušky a orechy. Pečieme pri 180 °C približne 45-55 minút. Po vybratí z rúry necháme koláč asi 15 minút odležať a potom ho vyklopíme. Servírujeme najlepšie ešte mierne teplý, napr. s vanilkovou zmrzlinou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára