Mrkvová polievka s pestom z medvedieho cesnaku
/4 porcie/Suroviny na polievku:
600 g mrkvy
100 g červenej šošovice
1 cibuľa
1 PL morských rias
1 PL panenského olivového oleja
1 l vývaru zo zeleninového bujónu (bez glutamanu)
soľ (nerafinovaná)
Na pesto:
zväzok medvedieho cesnaku
60 g kešu orieškov
2 PL parmezánu alebo grana padano
50 ml panenského olivového oleja
čerstvo mleté čierne korenie
soľ (nerafinovaná)
Postup:
Cibuľu a mrkvu nakrájame na väčšie kusy a orestujeme na olivovom oleji. Po chvíli zalejeme vývarom, pridáme morskú riasu a uvaríme do mäkka. Šosovicu uvaríme osobitne – premytú ju zalejeme studenou vodou, počkáme kým nezovrie, zlejeme a premyjeme. Znova zalejeme studenou vodou a uvaríme do mäkka. Prebytočnú vodu zo šošovice scedíme a šošovicu spolu so zeleninou rozmixujeme dohladka. Podľa potreby dochutíme soľou. Všetky suroviny na pesto rozmixujeme a podľa potreby ochutíme soľou a čiernym korením. Každú porciu polievky ozdobíme pár lyžičkami pesta a servírujeme. Ak chceme zvyšné pesto uschovať, preložíme ho do sklenenej uzatvárateľnej fľaše, vrch zalejeme olejom a skladujeme v chladničke pár dní.
Dobré drobné rady:
- ak by ste náhodou medvedí cesnak nezohnali, použite na pesto špenát, petržlen či rukolu
- hustotu pesta si vyregulujte podľa svojej chuti - pre redšie pesto použite viacej oleja
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára