26. júla 2012

Sezónne ovocie – mirabelle

Nie som si istá, či som vedela, že malé farebné guľôčky podobné ringlotám majú krásny poetický názov Mirabelle (v preklade "krásne vidieť"). Na Slovensku sa im hovorí mirabelky. Chuťovo sú niečo medzi slivkou a ringlotou – sladko-kyslé, v závislosti od odrody a termínu, kedy sa rozhodnete ich otrhať alebo otriasť. (Ja dávam prednosť kultivovanému zberu a neotlčenému ovociu). Mirabelky nájdete v rôznych veľkostiach a farbách – žlto-zlatisté, ružové, tmavobordové alebo žlto-zelené s krásnymi červenkastými pehami.
Možno ste vedeli, možno nie, Mirabelle sú špecialitkou francúzskeho regiónu a jedným zo symbolov Lorraine. Frantíci si ich vážia natoľko, že majú originál pôvodu a hrdia sa nimi v rôznych skvelých produktoch. Ako sa do Lorraine dostali si môžete prečítať v krásnych príbehoch na tomto mieste.

U nás sú mirabelky skôr plánkovým ovocím, nad ktorým mnohí ohrňujú nos. Zrejme kvôli ich veľkosti, alebo skôr malosti. Kadiaľ chodím, všade vidím kríčky týchto skvelých mini slivôčiek neobraté, ponechané napospas prírode. Nič proti, doprajem aj ostatným tvorčekom, ale na druhej strane, prečo si neužiť darov, ktorými nás príroda častuje a nevykúzliť z nich blaho v kuchyni.

Mirabelky patria k ďalším objavom na našej (susedovej :-) pôde. Máme za sebou už 2 rôzne odrody (žlté a ružové) a ďalšie várky pred sebou. Skvelé je, že dozrievajú postupne, takže mám čas na vymýšľanie i spracovanie. Jednoducho raj – taký dunajský mirabelkový. Posledné 3 týždne s mirabelkami čarujem. Doleuvedený koláč som piekla už 4x (nielen pre vlastnú spotrebu :-), konzervujem a inak nimi prevoniavam náš domček. O tom viac, keď dozrie čas.

Quiche Lorraine poznáte určite mnohí, ale čo tak Mirabelle tart alebo cake? Počuli ste alebo nebodaj chutnali? Ak nie, je najvyšší čas objaviť nové chute, pretože sezóna mirabeliek je tu. Berte košík a hor sa do prírody!

Mirabelle cake – mirabelkový koláč



Suroviny:
115 g cukru (biely alebo hnedý, ktorý vám chutí viac)
115 g hladkej múky
110 g masla
1 – 2 ČL prášku do pečiva (u mňa tradične bezfosfátový Alnatura)
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajcia
30 ml mlieka
štipka soli
maslo na vymazanie formy
detská krupica na vysypanie formy
mirabelky – cca 250 g (po vykôstkovaní)


Postup: 
Začnete oddychovou robotou – prekrojiť na polovicu a vykôstkovať. Mirabelky sú pomerne malé, ale tento proces je pomerne rýchly (ak chytíte grif a odrodu, ktorá je odkôrstkovateľná). Cukor so zmäknutým maslom vyšľaháte do peny, čo pár minút trvá. Pridajte celé vajcia s opäť šľahajte. Následne pridajte múku s práškom do pečiva, mlieko, štipku soli, vanilkový extrakt a opäť šľaháte. V tejto fáze je cesto trošku tuhšie, ale ono trocha povolí – nepridávajte viac mlieka. Cesto pomocou stierky rozotrite do vybranej formy, na vrch naukladajte mirabelky (podľa vlastnej tvorivosti) a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C na cca 25 – 30 minút. Po 20 minútach odporúčam sledovať. Koláč je hotový, keď chytí zlastistú farbu, boky sa začnú odchlípať od stien formy a špajla vám po pichnutí / vytiahnutí ostane čistá.

Koláčik je šťavnatý, vláčny a osviežujúci. Nie je príliš sladký (aj keď závisí od typu cukru – s klasickým bielym cukrom bude koláč sladký dosť /biely skoro vôbec nepoužívam, takže odporúčam pri bielom cukre pár g ubrať/, s hnedým cukrom menej, úplne najlepší bude s cukrom z Marks&Spencer – organic alebo svetlým muscovado). Kyslé mirabelky fantasticky sedia s daným typom vláčneho cesta aj použitými surovinami – doslova, harmónia chutí (na koláč sú iba samé pozitívne ohlasy). Výborný je hneď po upečení, ale rovnako vás ohúri vytiahnutý z chladničky. Neskúsite?

Za inšpiráciu ďakujem: http://www.beautyandthedirt.com/lifestyle/tcif-mirabelle-cake/

8 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Keby si tak vedela, aký je len fajnový, nielen že rozkošne vyzerá. Od majsterky cukrárky beriem ako poctu, Mati!

      Odstrániť
  2. Mirabelky miluju. Každoročně jsme jimi zásobování od tchyně a tchána díky jejich veliké nadúrodě. Loni i letos jsem z nich dělal výtečný džem - s citronovou šťávou a tymiánem, recept (a další recepty na džemy z mirabelek) tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1108/dzemovani-s-rynglemi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Madlo, ja som z nich vyrábala aj marmeládu, aj čatní. Marmeládu, asi 5 rôznych alternatív, čatní zatiaľ jedno. Marmeláda je geniálna. Zo žltých mirabeliek má nádhernú farbu (ale určite závisí od spôsobu prípravy) - ja som nevarila hodiny a ani v nej nič okrem cukru a korenín nie je - žiadne podporné želírovacie hmoty nie sú potrebné. Fantastickú farbu má marmeláda z ružových mirabeliek - tie majú ružovú šupku, žlté vnútro a vo výsledku ja marmeláda nádherne ružovo-fialková. Receptíky uverejním, keď príde ich čas ;-)
      Pozerám, že si tiež robila experimenty s dochucovaním, tak je to super, chválim invenciu. Letu a zavarovaniu zdar.

      Odstrániť
  3. Cítím tu vůni až sem :)) Vypadá báječně! A ty fotky...nádherné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tady u nas v okoli bych je asi ani nenasla, takze mi nezbyva, nez se u tebe kochat, krasa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ej, ale to je škoda preškoda. Určite ti však príroda v tvojom okolí ponúka iné dobrotky, len ich treba objaviť a užívať. Pozdravy.

      Odstrániť